Zgomote produse de copii, bormașină, grătare, petreceri sau muzică dată la maximum în orele de odihnă – toate aceste lucruri stârnesc certuri între vecini. Studiile arată că circa 50% din europeni consideră că gălăgia este principalul motiv al disputelor. Totodată, s-a constatat că cei mai certăreți vecini sunt persoanele de etnie romă, turcii și cehii.
De ce nu ar trebui să te cerți cu vecinii?
Se spune că o persoană își petrece jumătate din viață făcând eforturi distructive: de a se certa și a răni pe cei din jur. Există o singură modalitate de a te impune în fața unei asemenea persoane și anume, de a-i răspunde cu bine la răul făcut. Actele de bunătate oferite în schimbul răspunsurilor negative vor fi întotdeauna o lecție pentru cei furioși și certăreți.
Certându-ne, ne facem rău nouă înșine. Și nici măcar nu e sănătos să facem asta. Cercetătorii americani au demonstrat că incapacitatea de a interacționa frumos cu cei din jur, sporește riscul apariției atacului de cord cu 22%. În același timp, relațiile bune cu vecinii sunt la fel de eficiente ca și renunțarea la fumat, or’ amabilitatea față de cei cu care interacționăm social protejează inima.
Gândește-te că timpul petrecut urând o persoană, se consideră timp pierdut. Ura are capacitatea de a sufoca inima și creierul omului, împiedicându-l să realizeze activități constructive. Gândurile negative nu fac altceva decât să rănească persoana care se lasă influențată de ele. Nici măcar alcoolul nu este atât de distructiv pentru organism decât ura.
O persoană care se ridica deasupra urii, intoleranței, a egoismului și aroganței, se consideră o persoană matură, înțeleaptă și chiar norocoasă. Omul bun, cu suflet mare, este conștient de faptul că furia și cearta nu aduce niciodată bine. El întotdeauna va putea ierta și uita răul pe care i l-a făcut cineva. De aceea, omul bun este considerat superior tuturor celorlalți și devine o persoană de invidiat, pentru că doar el poate atinge apogeele fericirii, lucru pe care nici un muritor de rând nu îl va putea realiza.
Oare cât vor mai dura ostilitățile între oameni? Când se vor învăța ei să se ajute unul pe altul, să se sprijine și să pășească braț la braț spre un viitor frumos, în loc să se distrugă reciproc?