Laptele de soia este o băutură din ce în ce mai populară pe piața românească, dar mai ales în SUA și ASIA de une vine și trend-ul. Aceasta este preferata vegetarienilor și a persoanelor care au intoleranță la lactoză.

Dar la ce folosește? Merită să înlocuiești laptele obișnuit de vacă cu lapte de soia? Să vedem mai întâi din ce este făcut.

Soia este o plantă ierbacee, a cărei semințe au forma rotundă, de un maro deschis. Nu are un gust tocmai fantastic în starea ei brută, însă laptele din soia este gustos.

Iată care sunt avantajele consumului laptelui de soia:

Asigură organismului un aport de vitamine şi minerale.

Laptele de soia conţine calciu şi vitamine din grupul B care oferă energie şi asigură o bună funcţionare a nervilor şi muşchilor. De asemenea, este bogat în fier şi zinc (pentru piele şi păr sănătos şi strălucitor). Probabil, cea mai mare calitate a laptelui se soia este cea de a reduce colesterolul din sânge, fapt care protejează sănătatea cardiovasculară.

Este benefic pentru femeile în menopauză.

Odată cu instalarea menopauzei, organismul femeii capătă o deficiență de estrogen (hormon sexual feminin) iar asta cauzează numeroase probleme de sănătate: diabet, osteoporoză, depresie și alte maladii. Laptele de soia conţine un nivel ridicat de fitoestrogen care imită funcţiile estrogenului şi ajută la echilibrul nivelului hormonului şi previne apariţia efectelor adverse.

Laptele de soia însă nu este indicat oricui, pentru ca are și anumite dezavantaje. Există persoane care pot dezvolta alergii (mai ales copiii) sau își pot agrava stadiile anumitor boli, cum ar fi cancerul de sân. Câteva studii au arătat că un consum frecvent de lapte de soia poate creşte riscul apariţiei cancerului de sân. Prin urmare, dacă ai fost diagnosticată sau ești supusă  riscului de cancer de sân, trebuie să consulţi doctorul înainte de a consuma lapte de soia.

Un alt dezavantaj este că laptele de soia poate inhiba fertilitatea masculină, însă acest lucru încă nu a fost dovedit științific.

Poți prepara lapte de soia chiar la tine acasă! Iată și rețeta:

Ingrediente:

  • 1/2 cană de soia (aproximativ 80-100 grame);
  • 1 litru de apă plată;
  • cacao, curmale, vanilie – după gustul tău.

Mod de preparare:

  • Pune boabele la înmuiat peste noapte sau mai bine pentru cel puțin 12 ore;
  • Scoate apoi boabele de soia din apă și îndepărtează coaja de pe ele;
  • Pune boabele într-un blender împreună cu 3 pahare de apă (în care boabele au fost înmuiate) și mixează-le până ajungi la o consistență omogenă;
  • Se strecoară amestecul prin strecurătoare sau tifon;
  • Pune amestecul într-o cratiță, adăugă 1 cană de apă. Așteaptă să dea în clocot și îndepărtează spuma;
  • Dă focul mai încet și mai fierbe laptele încă 20 de minute, amestecând periodic;
  • Lasă laptele să se răcească. Iar pentru un gust mai neobișnuit, poți adăuga cacao, curmale sau vanilie.
  • A se consuma cel mult 5 zile după preparare. Se păstrează la frigider.