Groapa Marianelor este o depresiune situată în partea de vest a Oceanului Pacific, nu departe de Insulele Mariane, la doar două sute de kilometri (de la insule îi vine și denumire). Din punct de vedere natural, aceasta reprezintă o rezervație maritimă imensă, cu statut de monument național al Statelor Unite, prin urmare, se află sub protecția statului. Pescuitul și mineritul sunt strict interzise în această zonă, dar turiștii se pot bucura de priveliștea acestui loc.
Forma Gropii Marianelor seamănă cu o semilună de dimensiuni enorme: 2550 km lungime și 69 km lățime. Cel mai adânc punct de circa 10 994 metri sub nivelul mării se numește „Bezna provocării”.
Ce taine ascunde Groapa Marianelor?
Primii oameni curajoși care s-au încumetat să se plonjeze în adâncurile Oceanului Pacific , au fost locotenentul armatei americane Don Walsh și cercetătorul Jacques Picard. Aceștia au fost cufundați în vasul „Trieste” (construit în orașul italian cu același nume), vas cu ai cărui pereți aveau o grosime de 13 cm. Scufundarea a durat 5 ore, iar după atingerea punctului de bază, cercetătorii au stat acolo 12 minute, timp în care au constatat că și la așa adâncime există viață: crustacee, diferite specii de pești etc. Mai târziu, în 1996, a avut loc o nouă scufundare care i-a speriat rău pe cercetători: un zgomot asurzitor în acea groapă i-a făcut să dea comanda ridicării imediate a vasului la suprafață. Capsula de scufundare poreclită și ariciul, a cărui pereți erau fabricați din oțel, a fost zdrobită, iar cablul robust și gros (cu diametrul de 20 cm) părea să fie tăiat. În scurt timp au urmat multe ipoteze precum faptul că în Groapa Marianelor viețuiesc ființe strașnice pe care omul nici nu și le imaginează.
Un incident misterios similar a avut loc cu o echipă de cercetători germani care a decis să coboare aparatul Highfish în Groapă. Dar, la nici un minut de ședere pe fundul oceanului, camerele au afișat imaginea unei șopârle gigant care intenționa să devoreze o parte a capsulei din oțel. Atunci echipajul a declanșat o descărcare electrică special concepută pentru capsulă care a speriat monstrul și l-a îndepărtat de cercetători.
Pescarii de homari australieni au vorbit despre multe lucruri pe care le-au observat în zona Groapei Marianelor. De exemplu, ei au reușit să prindă un rechin transparent de circa 30 m lungime și o greutate de 100 de tone. Conform afirmațiilor oamenilor de știință, astfel de rechini viețuiau în apele Terrei și acum 2 milioane de ani. Vă puteți imagina ce dinți poate avea o astfel de creatură? Vedeți n imaginea de mai jos:
Un alt mister incredibil al acestui teritoriu oceanic, este izvorul hidrotermic de șampanie, cum îi spun cercetătorii. E vorba de niște bule care „fierb” în apele Groapei Marianelor. Firește nu sunt bule de șampanie adevărată, e doar dioxid de carbon lichid. Astfel, singura sursă subacvatică de dioxid de carbon lichid din lume este situată în Groapa Marianelor. Astfel de surse de dioxid de carbon lichid se mai numesc și „fumătorii albi”, a căror temperatură este sub cea ambientalp, iar în jurul lor există întotdeauna vapori similari cu fumul alb. Datorită acestor surse, există ipoteza că viața pe pământ își are originea anume în apă. Temperatura scăzută, abundența de substanțe chimice, energia colosală – toate acestea au creat condiții excelente pentru dezvoltarea florei și faunei pe pământ.
Această constatare ne permite să fim siguri că nu toți megalodonii au dispărut acum două milioane de ani. Poate că apele din Groapa Marianelor încă mai ascund specii pe care oamenii nu le-au văzut niciodată? Cercetările continuă, și fiți siguri că adâncurile oceanelor ascund încă multe secrete nedezvăluite.
Comenteaza