Alegerea corectă a șamponului este o garanție pentru un păr sănătos și bine îngrijit.
Ce tip de păr ai? Care sunt problemele legate de căderea părului și ce șampon folosești pentru a-l îngriji?
Expertul L’Oréal Paris, Alla Mimikina, te învață cum poți să identifici de tip de păr ai, cum să detectezi zonele problematice și, ulterior, să alegi produsele potrivite pentru scalp și păr. Pentru început, o mică observație: este imposibil să stabilești în mod definitiv tipul de păr, pentru că organismul suferă, într-un fel, schimbări pe tot parcursul vieții și, în consecință, starea părului se schimbă. Activitatea hormonală, cea hepatică și pancreatică, dar și stilul de viață și ecologia – sunt doar câteva elemente care fac parte din ecuația pe care trebuie să o rezolvăm pentru a ne înțelege starea părului.
Pe lângă cele menționate, un șampon bun ar trebui să compenseze pierderea de substanțe nutritive și deshidratarea, mărind elasticitatea părului și protejând scalpul.
Pentru a alege șamponul potrivit, trebuie să știi ce tip de păr ai. Și pentru a determina cu exactitate acest lucru, fă acest test:
Tip de păr normal
Dacă ai un tip de păr normal, probabil că te speli pe cap o dată la 2-3 zile. Ai grijă, însă, să tai firele despicate în sezonul rece.
Recomandări pentru alegerea șamponului: Formula de șampon pentru păr normal trebuie să includă un complex de vitamine și diferite extracte, iar nivelul pH-ului nu trebuie să depășească limitele de la 5,5 la 7. În general, aceste produse au componenți care hidratează bine părul, curăță scalpul și nu afectează nivelul secreției naturale de sebum.
Tip de păr gras
Îți speli părul în fiecare zi? Nu are strălucire și volum, se electrizează repede și devine gras?
Recomandări pentru alegerea șamponului: atunci când mergi într-un magazin de cosmetice, dă o atenție mai mare șampoanelor care conțin urzică, mușețel, salvie, coajă de salcie, frunze de coacăz, mesteacăn. În topul recomandărilor pentru un păr gras sunt șampoanele, balsamurile și măștile care conțin argilă, vitaminele A și C.
O recomandare suplimentară: ai grijă de regimul alimentar. De regulă, cantitatea crescută de carbohidrați dăunători în organism, precum și consumul frecvent de alimente prăjite, sărate și condimentate agravează mult problema părului. Și, bineînțeles, încearcă să bei mai multă apă.
Tip de păr uscat
Dacă ai un păr uscat, ar fi bine să îl speli doar o dată sau de două ori pe săptămână, altfel el se deshidratează rapid și se electrizează.
Recomandări pentru alegerea șamponului: produsele pentru părul uscat trebuie să conțină ingrediente hidratante, cum ar fi untul de shea, avocado și migdalele. De asemenea, în șampon ar trebui să conțină extracte de plante, precum și lanolină, pantenol și glicerină.
În cazul unui păr uscat, gama de îngrijire a părului ar trebui să fie completă: șamponul și balsamul obișnuit ar trebui să fie completat cu o mască, precum și o îngrijire care ajută la neutralizarea electricității statice pe păr.
Tip de păr mixt (uleios la rădăcini, uscat la vârfuri)
Cei care au un tip de păr mixt obișnuiesc să-și spele părul o dată la 2-4 zile, iar după spălare, strălucirea se păstrează doar la rădăcini. În același timp, vârfurile pot suferi de electrificare permanentă.
Recomandări pentru alegerea șamponului: ai nevoie de un produs care să-ți îndepărteze în mod special excesul de sebum din zona rădăcinii. Folosește produse suplimentare doar la recomandarea dermatologului sau a unui expert pentru îngrijirea părului de tip mixt.
Îngrijirea părului vopsit sau deteriorat
În general, îngrijirea părului proaspăt vopsit ar trebui să se facă în două etape: primele două săptămâni se dedică utilizării unei game de produse de calitate care include șampon și balsam pentru părul vopsit. În următoarele săptămâni (înainte de o vopsire nouă) este obligatorie aplicarea măștilor pentru păr și scalp și, nu în ultimul rând, vizita la un salon de coafură pentru un tratament adecvat.
Important: pentru părul deteriorat și pentru scalpul sensibil, sunt potrivite șampoanele fără sulf, care au un pH scăzut.
Știm foarte bine că părul se poate deteriora din diferite motive: colorarea frecventă sau decolorarea, alimentația proastă și avitaminoza, coafatul zilnic cu uscătorul (mai ales fără a folosi protecții termice) și, bineînțeles, o atitudine frivolă față de alegerea șampoanelor în funcție de tipul de păr.
Soluția pentru resuscitarea părului îi revine hidratării de calitate. Nu trebuie să te bazezi pe o recuperare instantanee, fenomenală datorită unui șampon care nu ți se potrivește. Un păr deteriorat își va reveni perfect prin măști cu extracte de uleiuri naturale (jojoba, shea, nucă de cocos, ricin, etc.).
Pont: pentru o îngrijire ca la carte, optează pentru produse care conțin glicerină, pantenol și vitamina E.
Pentru stoparea caderii parului eu iau follixin. Sper sa ma ajute!