Pentru a ne întreține sănătatea orală, vizita la stomatolog trebuie să facă parte din obișnuințele fiecăruia din noi, iar o astfel de vizită trebuie făcută de 2 ori pe an.
Acest lucru este important nu doar pentru sănătatea dinţilor, dar şi pentru sănătatea întregului organism, deoarece unele boli serioase pot fi depistate anume de către medicul stomatolog. Iată care sunt recomandările stomatologilor pentru întreținerea sănătății dinţilor:
Pasta pentru dinţi care conţine fluor
Atunci când consumăm dulciuri, moleculele din zahăr favorizează dezvoltarea bacteriilor şi se formează un acid periculos care distruge dinţii şi duce la inflamația ţesuturilor moi. Doar fluorul poate opri acest proces, iată de ce stomatologii ne recomandă să folosim pasta de dinţi care conţine acest element.
Periuţa electrică pentru dinți
Pentru sănătatea dinţilor este obligatoriu să ne spălăm de cel puțin 2 ori pe zi și să alegem periuța potrivită. Dacă folosești corect periuța obișnuită, atunci poți sta liniștit în privința igienizării orale, însă dacă o folosești greșit, optează pentru o periuța electrică. Aceasta te ajută să controlezi unghiul de înclinaţie, viteza şi puterea de apăsare. Mai mult, periuța electrică îndepărtează plaga bacteriană și nu rănește gingiile.
Efectele unor medicamente
Multe medicamente au unele efecte negative asupra sănătății dinţilor. Unele din ele pot duce la deshidratarea cavității orale, lucru care poate provoca apariția cariilor dentare și asta din cauza lipsei de salivă care, la rândul ei, contribuie la curățarea plăgii bacteriene. Dacă iei medicamente ce îți dă senzație de gură uscată, bea mai multă apă.
Reducerea consumului de zahăr
Consumul excesiv de zahăr dăunează dinţilor și organismului în întregime. Știai că timp de 20 de minute după consumul dulciurilor, dinții tăi sunt expuși unui pericol avansat de apariție a cariilor? Prin urmare, spală-te pe dinți de fiecare dată după ce consumi dulciuri și încearcă să reduci cantitatea de zahăr din alimentație.
Ața dentară
Folosirea aţei dentare este la fel de importantă ca şi spălarea pe dinți. Cu ajutorul ei se pot curăța dinții chiar și în locurile în care nu ajunge periuța.
Produse bogate în calciu
Odată cu înaintarea în vârstă, organismul are mai multă nevoie de calciu. Consumă mai multe produse lactate, legume, salată verde, pește și nuci.
Apa de gură
Apa de gură este un element important pentru igiena orală. O poți purta chiar cu tine în geantă și îți poți clăti gura de fiecare dată după ce mănânci sau bei sucuri.
Alimente ce conțin fibre
Studiile au arătat că oamenii nu consumă suficiente fibre care contribuie la menținerea sănătății inimii, la o bună digestie și la prevenirea cariilor. Prin urmare, medicii stomatologi ne recomandă să consumăm cât mai mult fructe uscate, fructe proaspete, nuci, porumb, orez, ovăz.