Conform statisticilor efectuate la nivel internațional, 18 milioane de oameni de toate vârstele mor anual din cauza afecțiunilor cardiace. Rata deceselor ar putea fi mult mai mică dacă oamenii ar preveni apariția bolilor cardiovasculare, adresându-se la medic din timp.

Din nefericire, este greu să-ți dai seama dacă suferi de o boală cardiacă sau nu. Se poate întâmpla ca aceasta să fie mascată, de exemplu, de o ușoară apatie sau un disconfort în organism.

Iată câteva simptome, resimțite înaintea declanșării unui atac de cord, pe care nu trebuie să le ignori:

Atenție! Vigilența trebuie să fie maximă în cazul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, precum și a celor care sunt supraponderale, care au diabet, hipertensiune arterială sau nivelul de colesterol ridicat.

Disconfort în piept

Acesta este un simptom comun al apariției problemelor de inimă și este, practic, imposibil să fie descris în mod concret. Cineva simte o ușoară durere, cineva – presiune sau constrângere în piept, alții se plâng de arsuri sau furnicături în zona toracică … În orice caz, dacă simți ocazional ceva neobișnuit în piept, trebuie să mergi la medic cât mai curând posibil și să iei o trimitere pentru electrocardiogramă și USG-ul inimii.

Pierderea apetitului, grețuri, dureri sau greutate în stomac

Este adevărat că stomacul poate suferi din cauza diverselor afecțiuni care nu au legătură cu activitatea inimii. Cu toate acestea, uneori problemele cu digestia sunt declanșate de faptul că sistemul digestiv primește mai puțin sânge decât de obicei. Un flux sanguin deteriorat este un semnal de avertizare a insuficienței cardiace sau a funcției necorespunzătoare a inimii.

Durere în mâna stângă

Nervii inimii și nervii din mâna stângă transmit semnale în aceeași zonă a creierului. Drept urmare, creierul nu percepe întotdeauna corect de unde vine durerea: din mână sau din inimă? Dacă, de exemplu, ai suferit o întindere de ligament la mână în timpul sportului sau, pur și simplu, te-ai lovit, durerea este justificată. Dar dacă durerea în mână apare fără nici un motiv explicabil, este un simptom alarmant care poate semnala un atac de cord

Durere de dinți sau de maxilar

Un alt exemplu de durere pe care creierul poate să nu o perceapă în mod corect este cea de dinți confundată cu durerea de inimă. Din fericire, în majoritatea cazurilor, problemele dentare pot fi identificate simplu și pot fi eliminate. Dar dacă nu ai nicio problemă cu dinții și totul este în regulă din punct de vedere stomatologic, ar trebui să mergi la un consult cardiologic, pentru că această durere poate ascunde afecțiuni ale inimii.

Sforăitul zgomotos

Sforăitul în timpul somnului, în general, este normal. Dar dacă sforăi zgomotos prea tare, acest lucru poate fi un simptom de apnee – o scurtă întrerupere a respirației în timpul somnului. Apneea are un efect negativ asupra sistemului cardiovascular. În primul rând, aceasta duce la hipoxie intermitentă, boli cardiovasculare și la hipoxie musculară cardiacă. În al doilea rând, apneea crește riscul apariției hipertensiunii arteriale, ceea ce complică și mai mult activitatea inimii. Ca rezultat, se se supraîncarcă sistemul cardiovascular, iar omul poate suferi un atac de cord.