În acest articol com scrie despre un subiect sensibil, considerat de multă lume un tabu. Libidoul a fost definit cel mai bine de Sigmung Freud: este energia și magnitudinea acelor instincte care sunt legate direct de sentimentul dragostei.

În același timp, sexologii încearcă să demonteze multe mituri legate de libidou și explică în detaliu ce este într-adevăr dorința sexuală.

1. Libidoul este un simț ceva mai complicat decât dorința obișnuită de a face sex.

Uneori oamenii nu au nici o dorință, dar fizic ei pot face sex, și uneori există o mulțime de dorințe, dar în același timp, ei nu au orgasm. Ambele situații pot să apară constant și sunt absolut normale.

Adesea, oamenii nu înțeleg că libidoul are două laturi: mentală (dorința) și fizică (excitarea). Acestea două nu funcționează întotdeauna în tandem.

2. Nu există libidou „normal”.

Mulți cred că dorința ar trebui să apară spontan. Însă, toți suntem diferiți, iar corpurile noastre diferă de la om la om. Aceasta înseamnă că nu poate să existe un nivel de dorință sexuală normală. Poate fi spontan, dar apare adesea încă din momentul procesului de stimulare. Mai mult decât atât, uneori este nevoie de mult efort pentru a obține o atitudine corectă.

3. Dacă libidoul partenerului tău este mai mic decât al tău, asta nu înseamnă că nu te vrea.

Este ușor să cedezi gândirii toxice că de fiecare dată când vrei să faci dragoste iar partenerul tău – nu, înseamnă că el nu te vrea. De fapt, o persoană poate avea pur și simplu un nivel scăzut de libidou. Acest lucru nu are nici o legătură cu atractivitatea ta. Specialiștii spun că este mai bine să accepți acest lucru, altfel relațiile intime vor deveni complicate și confuze.

4. Libidoul se poate schimba din motive medicale.

Orice proces care are legătură cu circulația sângelui, hormonii, durerile fizice sau disconfortul fizic, poate afecta nivelul libidoului. Cauzele medicale includ medicamente (antidepresive, pastilele contraceptive), bolile mentale și cronice, cum ar fi diabetul sau sindromul ovarului polichistic.

Dacă observi o schimbare radicală a libidoului, este un motiv serios de a merge la un consult medical.

5. Libidoul poate fi afectat de factorii de zi cu zi.

Există multe studii care demonstrează că o varietate de factori poate afecta nivelul dorințelor sexuale, cel mai obișnuit fiind stresul.

De exemplu, cu cât este mai mare nivelul de stres al unei femei, cu atât mai mic este libidoul. Acesta poate varia din cauza programului de lucru sau al obiceiurilor alimentare.

6. Libidoul se poate schimba odată cu vârsta.

Activitatea corpului și a creierului se modifică pe parcursul vieții, iar libidoul este un simț care persistă în permanență. De exemplu, în timpul menopauzei, la femei țesutul vaginal se modifică, astfel încât sexul poate deveni dureros și neplăcut. Acesta este un motiv simplu pentru dispariția libidoului după vârsta de 50 de ani la femei.

7. Libidoul nu este același lucru cu orgasmul.

Dorința sexuală nu este o garanție a orgasmului. S-ar putea să se întâmple ca în timpul sexului, unul dintre parteneri să simtă un disconfort sau pur și simplu să fie sustras de ceva anume. Astfel, raportul intim nu va mai fi la fel, iar libidoul chiar se poate bloca la un moment dat. În acest caz, chiar și un raport sexual prelungit nu garantează orgasmul.

8. Libidoul nu trebuie să fie asociat cu experiențe sexuale negative.

Dacă ai avut o experiență sexuală negativă sau inadecvată, asta nu înseamnă că ai probleme cu libidoul. Este foarte important să știi ce-ți place și ce nu-ți place. Apoi, poți discuta despre acest lucru cu partenerul tău.

Dacă ai un libidou scăzut și nu ai parte de cea mai bună experiență sexuală cu partenerul, atunci este puțin probabil ca acest lucru să te ajute să-l dorești mai mult. Și, dimpotrivă, poți avea clipe intime atât de minunate cu partenerul tău încât acestea să te aprindă în timpul raportului, chiar dacă inițial nu aveai această stare de spirit.

9. Vrei să-ți crești libidoul? Întreabă-te, mai întâi, de ce.

Uneori, dorința de a crește libidoul este asociată cu dorințele partenerului și, uneori, cu experiențele personale. Motivele pot fi diferite, deci trebuie abordate în moduri diferite.

Noi îți recomandăm să mergi la un terapeut  sau la un consilier sexual pentru a rezolva problemele legate de libidou. De cele mai multe ori, problemele se dovedesc a fi de ordin psihic.

10. Îți poți schimba nivelul libidoului doar dacă știi ce-ți dorești.

Pentru a determina nivelul standard al libidoului, trebuie să fii conștient de dorințele tale sexuale. Cât de des te exciți sau cât de des îți dorești partenerul de viață? Răspunsul la acest întrebări te vor ajuta să schimbi lucrurile spre bine.

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne și pe pagina de facebook!
Adaugă un comentariu