Tensiunea arterială mare poate fi fatală. Nu vorbim despre un mit, ci despre o realitate. Numai în SUA, această problemă cardiovasculară ucide peste o mie de oameni pe zi.

Ce este hipertensiunea arterială și de ce este periculoasă?

Hipertensiunea mai este numită și ucigașul tăcut, și pe bună dreptate. De cele mai dese ori, aceasta nu are simptome pronunțate, dar crește dramatic riscul apariției unor afecțiuni cardiovasculare periculoase și accident vascular cerebral.

Tensiunea arterială se măsoară în formatul a două numere. De exemplu, 12/8, 20/14 sau 9/6…

Prima cifră din pereche este dată de tensiunea sistolică și indică cât de puternic (în milimetri de mercur) este presat sângele pe pereții vaselor sangvine în timpul unei bătăi de inimă.

A doua cifră este reprezentată de tensiunea diastolică și stabilește tensiunea arterială în momentul în care inima se odihnește între bătăi.

În general, vasele de sânge sunt elemente elastice. Dar dacă tensiunea arterială devine prea mare, aceștia nu o pot suporta. Ruptura vasului în oricare dintre organele importante conduce la consecințe grave, chiar și la moarte.

Ce tensiune este considerată prea mare? Există un răspuns clar la această întrebare. Cu puțin timp în urmă, American Heart Association a stabilit un nou nivel al tensiunii arteriale periculoase: 13/8 (anterior, tensiunea periculoasa avea valorile de 14/9). Dacă tensiunea dvs. se află la aceste valori, vă aflați în zona de risc și trebuie să luați măsuri urgente.

Cum să reduceți tensiunea la domiciliu?

Din start vom menționa faptul că, în cazul în care vă prețuiți sănătatea și aveți sunteți o persoană hipertonică, ar trebui să vă adresați la medicul de familie. În funcție de nivelul tensiunii arteriale, de stilul tău de viață și de alți factori, medicul va selecta un plan individual de prevenire și tratament pentru dvs. și, cel mai probabil, vă va prescrie medicamente care vor ajuta la echilibrarea indicatorilor tensiunii.

Dar dacă dintr-un motiv anume nu ați ajuns încă la medic, iată câteva modalități care vor ajuta la reducerea tensiunii la domiciliu. Alegeți o tehnică care vă pare mai comodă sau combinați mai multe tehnici pentru a obține efectul maxim.

1. Respirați adânc

Respiratia corectă este una dintre cele mai eficiente metode de reducere rapidă a tensiunii arteriale. Relaxați-vă, acoperiți-vă ochii. Acest lucru va ajuta la reducerea nivelului de stres – unul dintre principalii provocatori ai hipertensiunii.

Respirați adânc numărând până la 5. Imaginați-vă că nu respirați cu pieptul, ci cu stomacul. Pentru a controla acest lucru, puneți mâna pe stomac – ar trebui să îl simțiți în creștere. Apoi expirați și numărați din nou până la 5.

O astfel de respirație profundă timp de 3-5 minute va crește fluxul de sânge către toate țesuturile corpului, inclusiv către membre. Din acest motiv, presiunea din vase va scădea.

2. Țineți mâinile sub apă rece.

Apa rece va reduce ritmul cardiac, iar acest lucru, la rândul său, va reduce tensiunea arterială a corpului.

3. Beți ceai călduț de mentă.

Infuzați frunze de mentă timp de 10 minute, lăsați ceaiul să se răcească și beți-l lent. În această formă, menta poate reduce tensiunea arterială.

4. Faceți o compresă cu oțet de mere.

Umeziți un tifon cu oțet de mere și aplicați-l pe picioare timp de 10-15 minute. Aceasta este o metodă populară veche, a cărei eficacitate are unele dovezi științifice.

5. Luați valeriană

Valeriana este un sedativ puternic care ajută organismul să facă față stresului. Inima va începe să bată mai repede, tensiunea arterială va scădea. Important: când luați valeriana, nu depășiți doza specificată în instrucțiuni!

Ți-a plăcut articolul? Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori și pe pagina noastră de Facebook. 
Adaugă un comentariu