Atunci când vorbim despre conștientizare și valori ale conștientizării, ne canalizăm gândurile spre Buddha. Gautama Buddha a spus să nu te oprești din trecut și să nu visezi la viitor, ci să te concentrezi pe prezent, pentru că tot ce se întâmplă în acest moment în viața ta, fără a judeca și fără a încerca să-l schimbi, reprezintă baza conștientizării noastre. Cu toate acestea, psihicul ființei umane este creat astfel, încât să nu se poată concentra doar pe prezent, pentru că involuntar, cei mai mulți dintre noi, amintim evenimente ale trecutului sau vociferăm gândurile noastre despre viitor.  

Este nevoie de efort și muncă interioară ca să poți produce o schimbare, iar această schimbare să dea sens și înțelepciune vieții tale. Este nevoie de acceptare și iertare, iubire de sine și respect, de simpatie și empatie față de semenii tăi. Și da, este nevoie să-ți propui niște principii care te-ar ajuta te concentrezi pe ce este important și valoros în viața ta. 

Înțelege că realitatea se află doar în ziua de azi, în ziua în care deschizi ochii dimineața și vezi lumea așa cum este ea. Ziua de azi este tot ce ai acum și din ea poți să obții tot ce-ți propui. Trecutul a rămas în urma și a plecat odată cu ziua de ieri. Acesta nu mai poate fi întors, însă nu uita că ziua de mâine se află în mâinile tale. Doar tu ești cel ce o poate crea așa cum îți dorești. 

Totodată, nu uita că nu toate zilele sunt identice, iar aici mă refer la starea ta emoțională. Azi poți avea o atitudine pozitivă și optimistă, poți fi pasional și bine dispus, iar mâine poți fi vulnerabil. De aceea, ai grijă la informația pe care o primești în stările tale de vulnerabilitate. Este recomandat să nu crezi în tot ce ți se vorbește în aceste zile, mai ales atunci când această informație poate fi cu impact asupra ta. Aceasta poate duce la gânduri disfuncționale și relații distructive, însă nu uita că starea ta de acum nu este destinația ta finală. 

  • Trăiește în ceea ce crezi! Ar fi incorect să crezi în ceva și să nu trăiești ca atare. Gândurile tale trebuie să fie auzite și exersate. Fii mândru de tine!  
  • Urmează-ți calea fără a aștepta de la cineva să-ți aducă fericire și succes. Dacă îți dorești cu adevărat ceva, trebuie să ieși în lume și să realizezi planul pe care ți-l propui. Trebuie să știi că liniștea și cheia succesului tău se află în mâinile tale!
  • Pentru orice dorință sau plan valorificat există și o răsplată! Atunci când îți dorești ceva, pune-ți doua întrebări: dacă merită să obții ce ți-ai dorit și cât ești dispus să plătești pentru el? Cât de util și benefic va fi pentru tine și ce trebuie să dai în schimb?
  • Nu încerca să deții controlul asupra totului, pentru că nu te vei putea bucura de ce-ți dorești cu adevărat. Cu cât vei încerca să-ți controlezi mai mult viața ta versus ce-ți pregătește soarta, cu atât vei avea de pierdut mai mult, asemenea nisipului ce se împrăștie printre degete atunci când încerci să-l strângi în pumn. 

Lasă lucrurile să evolueze de la sine, iar tu fii cel ce primește, acceptă și se bucură de viață!