Fie că ești la volan, într-o călătorie sau te-ai lovit rău și nu are cine să-ți acorde un ajutor, iată câteva sfaturi care îți pot salva viața:

1. Poate nu știai, dar creierul nostru nu este capabil să monitorizeze mai multe lucruri care se întâmplă în jurul nostru concomitent, de exemplu, ce se întâmplă în traficul rutier și totodată în telefonul pe care-l ţii în mână, pentru că se confruntă două categorii de informaţii independente. Creierul se va concentra pe una din ele, în timp ce cealaltă va fi ignorată.

De exemplu dacă vei conduce un automobil şi vei răsfoi telefonul în acelaşi timp, este foarte probabil ca tu să nu fii atent la drum şi să dai peste un pieton sau peste o altă mașină. Deci, fii precaut când faci ceva şi ai în acelaşi timp telefonul deschis.

2. Oglinzile retrovizoare nu vor oferi întotdeauna o imagine obiectivă. Oglinzile la unele automobile moderne sunt create convex, pentru ca să-i se ofere şoferului o imagine de ansamblu mai mare. Dezavantajul este că acestea reduc din vizibilitatea obiectelor reflectate, ceea ce face ca vizual obiectele să pară mai îndepărtate. De aceea, nu uita că o maşină care se deplasează în spate, în timp ce tu trebuie să faci o manevră, poate fi mult mai aproape decât pare!

3. Cine dintre noi nu a consumat vreodată zăpadă? În copilărie toţi o făceam! Și asta pentru că ne era sete şi nu mai dadeam fuga acasă să bem apă. Ei bine, acest lucru nu este acceptabil, decât dacă setea devine insuportabilă. Dacă faci drumeţii cu prietenii sau chiar singur şi nu ai la îndemână apă, iar tu nu mai poți de sete și simți că te deshidratezi, poţi înlocui apa cu zăpadă, dar fără abuz. Asta pentru că organismul consumă o cantitate mult prea mare de energie pentru a transforma o substanţă din starea ei în alta, de aici rezultând supraîncălzirea corpului.

4. Ţi s-a întâmplat vreodată să te sufoci? De exemplu, te poți îneca atunci când eşti în mişcare şi ciugulești ceva sau sufli ca să răceşti o mâncare fierbinte în timp ce rugumi. Îţi poate veni în ajutor persoană care este prin preajmă, bineînţeles, dar ce faci dacă eşti singur?

Pentru asta, există metoda lui Heimlich care spune că trebuie să strângi mâna în pumn şi să o pui sub coaste, deasupra ombilicului. Pentru a o ameliorare și mai rapidă a stării, aşează a doua palmă deasupra şi fă o împingere cu putere spre coloana vertebrală şi în sus. Repetă această mişcare până când scapi de ceea cu ce te-ai înecat.

5. Dacă vizitezi locuri noi, îţi recomandăm să ai cu tine medicamente antihistaminice, chiar dacă nu eşti alergic. Un loc nou nu îţi garantează că nu vei suferi de o alergie. Asta poate fi din cauza mediului, alimentaţiei sau chiar de la mușcăturile unor insecte.

6. Dacă ai fost lovit cu un obiect până la perforarea pielii sau a unui organ, nu te grăbi să scapi de acel obiect scoţându-l cât mai repede. Pe lângă faptul că vei agrava starea organelor interne, vei provoca mari sângerări. Încearcă să minimalizezi pierderea sângelui şi sună de urgență la 112.

Ține cont de toate aceste sfaturi și nu uita că oriunde te-ai afla, în orice situație de pericol, atacurile de panică nu te vor ajuta cu nimic. Trebuie să-ți controlezi emoțiile, să acționezi cu prudență și luciditate!