O nutriție corectă ameliorează nu doar starea sănătății, ci și contribuie la menținerea bunei activități a creierului. De exemplu, consumul de alimentele bogate în grăsimi nesănătoase înrăutățesc memoria pe termen scurt. Există produse care îți pot stimula activitatea creierului și pot mări productivitatea, și anume despre ele vom vorbi în acest articol.

Cafeaua

Nu mai e secret că o ceașcă de cafea la prima oră a dimineții te poate înviora și chiar te poate binedispune. Cofeina, prin efectul său, blochează acel nivel de adenozină care provoacă oboseală și somnolență. Cu alte cuvinte, o cafea la micul dejun nu este doar un ritual plăcut, dar și un obicei benefic organismului: aceasta îți poate spori atenția și eficiența în lucru.

În același timp, specialiștii nu ne recomandă să exagerăm cu consumul de cafea doar ca să ne simțim mai bine. Or dacă încercăm să facem abuz de consumul de cafea, creierul nostru ar putea să se adapteze la dozele mare de cofeină și să nu mai perceapă dozele zilnice rezonabile. Încearcă să nu depășești consumul a 1-2 cafele pe zi.

Nucile

Atunci când lucrezi, creierul consumă multă energie. Cu cât sarcinile sunt mai dificile, cu atât mai multă energie tinzi să pierzi. Vestea bună e că nucile sunt bogate în fibre dietetice, vitamine și proteine, astfel încât acestea să ofere creierului energia de care are nevoie pentru a-ți mări productivitatea. Nutrienții pe care le conțin aceste produce îți pot proteja organismul de stres și epuizare.

S-a demonstrat că nucile sunt cele mai benefice alimente pentru activitatea creierului. Acestea conțin necesarul de acizi grași omega-3. Dacă mai punem și efectul vitaminei B12 și a acizilor grași asupra funcției creierului, obținem randamentul perfect pentru o zi de muncă. Totuși, nucile nu ar trebui consumate în exces pentru că… îngrașă! Consumă-le echilibrat, fără zahăr sau sare.

Peștele de ocean

Creierul nostru este compus din 60% din acizii grași omega-3 și au un rol esențial pentru funcționalitatea sistemului nervos central din simplu motiv că creierul le folosește pentru regenerarea neuronilor și a celulelor nervoase.

Omega-3 nu este produsă de organism, de aceea singura modalitate de a o obține constă în consumul de alimente care conțin această substanță. Majoritatea acizilor grași se găsesc în peștele de ocean: somon, cod, ton, dar și în păstrăv. În cazul în care nu-ți place peștele, consultă medicul de familia pentru a-ți recomanda suplimente alimentare ce conțin omega-3.

Medicii afirmă că cei care consumă în mod regulat pește au un creier mai sănătos. Consumul frecvent de pește reduce deteriorarea materiei cenușii ale creierului care vine o dată cu înaintarea în vârstă, iar anume materia cenușie este cea care ne controlează memoria și este responsabilă pentru luarea deciziilor.

Semințele de dovleac

Pentru o bună funcționalitate, creierul nostru are nevoie de magneziu, fier și zinc. Acești micronutrienți se găsesc în semințele de dovleac, mai bine zis, în uleiul lor.

Magneziul are proprietatea de a preveni anumite tulburări cerebrale, iar fierul ameliorează activitatea neuronilor în organism. Insuficiența acestor nutrienți poate provoca stres și, în timp, poate provoca boli grave cum ar fi boala Alzheimer. Sfatul nostru e să consumi câte 30 de grame de semințe de dovleac zilnic. Le poți combina ușor cu un mic dejun sau le poți adăuga în salate.

Ciocolata neagră

Știai că ciocolata neagra cu un conținut de cacao de peste 70% îmbunătățește funcțiile vizuale și cognitive? Mai mult, acestea ameliorează memoria și îți ridică buna dispoziție!

În Statele Unite, s-a făcut un experiment la care au participat 968 de persoane. Unii din ei au consumat ciocolată neagră în mod frecvent, alții deloc. Participanților li s-a atribuit un număr egal de sarcini, iar cei care au consumat ciocolată neagră s-au descurcat foarte bine comparativ cu cei care nu au consumat-o deloc. Sfatul nostru e să consumi ciocolată neagră în cantități rezonabile și să eviți ciocolata cu lapte care crește nivelul de oboseală și letargie în organism.

Afinele

Poate că afinele nu te vor face super capabil în anumite activități, însă consumul acestora îți va proteja celulele creierului de modificări la nivel celular, și asta datorită antocianinei, un antioxidant care conferă afinelor culoarea albastră.

Prin aportul lor adus organismului, antocianinele îmbunătățesc progresele creierului și stopează îmbătrânirea lui. Aceleași proprietăți le au și alte fructe de pădure cum ar fi coacăzul negru, zmeura și căpșunele.

Turmericul (curcuma)

Poate că folosești deja turmericul ca și condiment în bucătărie. Acesta se adaugă de obicei la orez pentru a-i conferi o nuanță galbenă plăcută, sau este folosit în sosurile curry. Turmericul sau curcumaua au un efect bun asupra abilităților mentale și îmbunătățesc starea de spirit.

Mai mult, acest aliment conține antioxidanți care previn bolile mentale, previn îmbătrânirea creierului, dar și depresia datoriră secreției se dopamină și serotonină.

Acestea sunt doar câteva alimente benefice pentru productivitatea creierului, dar lista poate continua. Te poți alătura sfaturilor noastre, prin comentarii și opinii la acest articol!