Probabil că ai auzit, ai fost martor sau chiar te-ai confruntat, cel puțin o dată în viață, cu situații de teroare sau hărțuire psihologică la locul de muncă. În ultimul timp, se vorbește tot mai mult despre acest fenomen, numit și mobbing, care presupune stigmatizarea, atacarea salariatului de către colegi sau superiori prin zvonuri, intimidare, umilire, discreditare și izolare, afectând starea emoțională și abilitățile profesionale ale acestuia.
Deseori, ţintele hărțuirii psihologice devin conştiente de adevărata amploare a fenomenului în momentul când deja sunt afectate. Pe de o parte, ele consideră că sunt capabile de a gestiona situaţia, pe de altă parte, acestea interpretează eronat subtilitatea comportamentelor abuzive de la locul de muncă (”mi s-a părut”,”se mai întâmplă”,”poate eu am greşit”etc.). Subminarea psihologică poate fi atît de puternică, încât, cei expuși mobbingului se simt vânați în permanență, fiind marcați de o anxietate care va favoriza degradarea relaţiilor personale.
Profilul agresorului
Prin acțiunile sale manipulatoare și ignorarea drepturilor fundamentale ale celorlalţi, nu face decât să-şi mascheze propriile slăbiciuni, frustrări şi goluri emoționale. Comportamentul lui relevă existenţa unor conflicte nerezolvate în copilărie.
Profilul victimei
Persoană inteligentă, conștiincioasă, responsabilă, entuziastă și dedicată. Rezultatele frumoase ale muncii sale sunt percepute ca o ameninţare de către unii colegi sau superiori. Respectă regulile şi legislaţia. Nu se exclude existența unui istoric de agresiune în copilărie.
Comportamente abuzive la locul de muncă
- Împiedicarea victimei de a se exprima
Persoana este constant întreruptă când vorbește, fiindu-i limitat dreptul la exprimare (”cine ți-a cerut ție părerea?”,”tu să taci când vorbesc eu!”). Se evită contactul vizual cu victima, i se ignoră prezența prin gesturi de respingere.
- Izolarea victimei
Angajatului i se atribuie un alt post, care să-l îndepărteze și să-l izoleze de ceilalți colegi. Este interzis colegilor să vorbească cu el.
- Desconsiderarea victimei în fața colegilor
Se imită acțiunile, gesturile, vocea victimei, pentru a o ridiculiza. Sunt atacate convingerile politice sau credințele sale religioase, se fac glume pe seama originii sau naționalității acesteia. Victima este obligată să accepte activități umilitoare, fiind vorbită de rău și calomniată.
- Discreditarea profesională a victimei
Deseori i se încredințează sarcini inutile, absurde sau superioare calificării, în scopul discreditării capacităților sale profesionale.
- Compromiterea sănătății victimei
I se atribuie sarcini periculoase și nocive pentru sănătate. Persoana este agresată în termeni obsceni sau insultători. Este prezentă și hărțuirea sexuală (prin gesturi sau propuneri).
Efectele mobbingului (hărțuirii psihologice)
Din cauza agresiunilor persistente şi coordonate, victimile devin confuze, nu înţeleg inițial ce li se întâmplă. Nu mai știu în cine să aibă încredere, preferând astfel să se autoizoleze. Angajații se confruntă cu depresii, insomnii, atacuri de panică, tulburări de comportament. Se diminuează considerabil randamentul profesional, fapt ce poate anticipa abandonarea locului de muncă.
Cum procedezi dacă ai devenit ținta hărțuirii psihologice la serviciu?
- Documentează-te!
Acest lucru te va ajuta să obții o imagine mai amplă despre ceea ce se întâmplă și îți va servi drept reper pentru a lua o decizie cum acționezi mai departe: renunți la job sau vrei să faci anumite schimbări care să faciliteze soluționarea problemei.
- Solicită consiliere juridicăpentru a te informa asupra posibilităţilor legale de a acţiona în instanță.
- Apelează la ajutorul unui psiholog / psihoterapeut.
Consilierea anti-mobbing şi psihoterapia de suport sunt recomandate pentru restabilirea imaginii și stimei de sine. Decrie situația cu care te confrunți. Verbalizează orice sentiment care te apasă, fie că e vorba de tristețe, anxietate, disperare sau furie, este important să le exprimi într-un cadru securizant și liniștitor.
Pentru prevenirea hărţuirii psihologice la nivel organizațional se recomandă:
- identificarea şi recunoaşterea situaţiilor de mobbing;
- sancţionarea comportamentelor abuzive;
- elaborarea unor strategii de îmbunătăţire a climatului psiho-emoțional în colectiv;
- organizarea trainingurilor de gestionare a conflictelor etc.
Conform statisticilor europene, atacurile la integritatea emoțională și profesională afectează atât femeile, cât şi bărbaţii. Cea mai bună soluție este să vorbești despre ce ți se întâmplă sau dacă ești martor al unui act de mobbing, să nu rămâi indiferent.
Salut!
Din păcate,e o practică perpetua in toate domeniile de activitate. Singurul mod prin care am putut contracara astfel de comportamente a fost și rămâne o poziție calmă și consecventa activității principale, discuția deschisă și înțelegerea…”adversarului” indiferent de funcția ocupată. In cele din urmă acesta îmi devine apropiat și conștient de capacitățile mele și de rolul pe care trebuie să îl avem în cadrul firmei.
Da am trecut prin aceasta experiența la un curs la care am participat(2 luni ).Datorita faptului ca îmi doream foarte mult sa învăț ceea ce se preda si datorită faptului ca eram f implicată și am refuzat sa ma “asociez “ cu barfitoarea șefa, am reușit sa creez o grupare care lupta parca pentru destabilizarea integrității mele psihologice. Datorită presiunii am terminat cu greu cursul și mi-a și creat o stare de repulsie fata de acea activitate pe termen lung , mai exact m-au hărțuit .
Da citind acest articol chiar pot sa spun ca DA sunt victima acestui fenomen mobbing.
Si eu am trecut prin situatiile descrise. Hartuire sexuala directa si psihologica atat directa cat si indirecta( de catre colegi si superiori, la ordinul unei persoane care detine putere mai mare decat a lor). Am crezut ca neraspunzand la provocari si umilinte,sau dand raspunsuri cu bun simt ii va face sa inceteze, dar nu a fost asa. In cele din urma am ajuns sa am insomnii si atacuri de panica pe care nu le mai puteam gestiona, avand efectiv stari de rsu fizic, asa ca am decis sa apelez la ajutor specializat, respectiv psihiatru si psiholog. Inca fac tratament (de 3 luni) cu antidepresive si inca nu pot spune ca sunt ca inainte. Deocamdata am fost detasata si sunt departe de „”sursa” hartuirii dar profesional e un regres (cum de altfel s-a si dorit). Sper sa pot gasi un loc de munca sanatos inainte sa se trrmine detasarea. Incercarea de a discuta calm si rational cu hartuitorii nu a avut nici un rezultat.
Si eu am trecut prin situatiile descrise. Hartuire sexuala directa si psihologica atat directa cat si indirecta( de catre colegi si superiori, la ordinul unei persoane care detine putere mai mare decat a lor). Am crezut ca neraspunzand la provocari si umilinte,sau dand raspunsuri cu bun simt ii va face sa inceteze, dar nu a fost asa. In cele din urma am ajuns sa am insomnii si atacuri de panica pe care nu le mai puteam gestiona, avand efectiv stari de rsu fizic, asa ca am decis sa apelez la ajutor specializat, respectiv psihiatru si psiholog. Inca fac tratament (de 3 luni) cu antidepresive si inca nu pot spune ca sunt ca inainte. Deocamdata am fost detasata si sunt departe de „”sursa” hartuirii dar profesional e un regres (cum de altfel s-a si dorit). Sper sa pot gasi un loc de munca sanatos inainte sa se termine detasarea. Incercarea de a discuta calm si rational cu hartuitorii nu a avut nici un rezultat.