Circa 90% din oamenii care au trecut de vârsta de 35 de ani suferă, sub o formă sau alta, de dureri articulare. Durerile pot fi de scurtă sau de lungă durată, ușoare sau mai intense, locale sau pe întreg corpul. Cert e că acestea reduc semnificativ calitatea vieții și, în unele cazuri, duc la invaliditate.
Articulaţiile reprezintă ansamblul elementelor prin se unesc oasele, iar durerile articulare sunt senzaţii de disconfort sau iritații mai surde sau mai acute.
Care este cauza durerilor în articulații și cum poți scăpa de ele?
Durerea articulară sau artralgia poate apărea într-o varietate de circumstanțe, ele fiind de natură metabolică, reumatică, tumorală, sistemică, endocrină sau infecțioasă. Deși este o cauza frecventă, artrita nu este motivul principal al apariției durerilor reumatice.
Există două forme de artrită care provoacă dureri ale articulaţiilor:
- Osteoartrita
- Poliartrita reumatoidă
Peste 200 de milioane de oameni cu vârste cuprinse între 35 și 60 de ani, suferă la nivel global de osteoartrită. Aceste dureri pot să apară în articulații ca rezultat al deteriorării cartilajului care funcţionează ca amortizor pentru articulaţii.
Poliartrita reumatoidă este o formă mai rară care afectează mai mult femeile și care poate duce la deformarea și slăbirea articulațiilor în timp, provocând acumulări de lichide și dureri chinuitoare în membrele corpului.
O altă cauză a durerilor reumatice poate fi bursita, guta, gripa, condromalacia de rotulă, infecţia osului, cancerul, fibromialgia, osteoporoza, bolile autoimune sau rahitismul.
Cum poți depista și trata durerile articulare în condiții medicale?
Tratamentul durerii articulare în sine este simptomatic și este destinat eliminării sau reducerii sindromului durerii. Eliminarea durerii articulare trebuie să fie însoțită neapărat de tratarea cauzelor profunde ale artralgiilor care se identifică printr-o serie de teste pentru diagnostic:
- Examinare vizuală (fizică) a zonelor dureroase;
- Determinarea severității și a cauzei durerii;
- Efectuarea testelor de sânge (generale, biochimice);
- Examinarea cu raze X a articulațiilor;
- Studiul cu rezonanță magnetică și tomografia computerizată;
- Densitometria sau determinarea densității osului și a cartilajului din țesut;
- Artroscopia sau vizualizarea endoscopică a cavității articulare;
- Evacuarea fluidului sinovial prin puncție cu o seringă pentru teste suplimentare de laborator.
De cele mai multe ori, medicii prescriu pacienților preparate non-steroidiene sau medicamente anti-inflamatorii, care au capacitatea de a elimina durerea, edemul, hiperemia, febra, inflamația, însă care au și o serie de efecte adverse asupra tractului gastrointestinal.
Cum poți preveni și ameliora durerile articulare de unul singur?
- Aplică unguente, emulgeluri cu efect analgezic pe zonele dureroase;
- Fă exerciții fizice regulate cu grad redus de dificultate;
- Păstrează un echilibru în greutatea corporală, astfel ca să elimini presiunile cu impact asupra articulațiilor;
- Ia medicamente antiinflamatorii;
- Aplică uleiuri esențiale de mentă, eucalipt, levănțică, cedru, cuișoare sau salvie în combinație cu ulei de bază (preferabil, ulei de măsline);
- Fă băi calde cu sare de mare sau sare amară care eliberează cantități de magneziu benefic pentru relaxarea organismului;
- Respectă programul de odihnă.
Nu ezita, însă, să te adresezi de urgență la un doctor dacă ai următoarele simptome:
- Articulațiile s-au înroșit ori s-au inflamat;
- Ai febră;
- Durerea este chinuitoare și persistă 3-4 zile la rând;
- Durerea este provocată de o accidentare;
- Articulația este imobilizată;
- Articulația s-a umflat brusc.