Răceala: o boală comună, un guturai de care suferă toate lumea de la copii până la adulți.
Cum trece o femeie peste episoadele de răceală? Femeia înțelege că e boală trecătoare, se vaită un pic, își ia medicamentele, ceaiurile, citește o carte sau se uită la televizor, și uneori chiar mai reușește să facă anumite lucruri prin casă.
Ce se întâmplă cu un bărbat în cazuri similare? Atunci când un bărbat răcește, este o adevărată catastrofă! Îi ard ochii, îl usucă febra, îl ustură nasul….cu alte cuvinte, se vaită ca și cum ar fi prima și ultima răceală din viața lui, ca și cum nimeni nu a mai trecut prin așa ceva și caută să fie mereu dădăcit de nevastă: ba ceaiul e prea fierbinte sau prea rece, ba termometrul e prea departe, e prea frig în casă sau e prea pătrată perna…
Par să fie niște capricii insuportabile, însă specialiștii în medicină spun că bărbații au tot dreptul să se simtă așa. De fapt, bărbații chiar suferă mai mult decât femeile atunci când sunt bolnavi. Până și în cazul unei răceli banale, bărbatul va reacționa mai urât din cauza că are mai mulţi receptori de temperatură în creier, ceea ce îl face să resimtă mai neplăcut simptomele bolii.
Kyle Sue, profesor la Universitatea din Newfoundland, Canada, afirmă că bărbații pot avea imunitatea mai slabă atunci când iau o viroză sau o răceală. În același timp, femeile sunt mai puternice pentru că produc nivele mai ridicate de anticorpi decât bărbații.
Mai mult, estrogenul îi oferă femeii o protecție împotriva virozelor și reduce nivelele de gripă în celulele organismului feminin.
Am menționat la început că bărbații au mai mulți receptori de temperatură în creier. Acest lucru este explicat de faptul că atunci când ajung la pubertate, testosteronul influenţează aria cerebrală respectivă, numită nucleul preoptic, determinând creşterea ei în dimensiuni, comparativ cu aria corespunzătoare la femei.
„Când eşti răcit, una dintre manifestări este creşterea temperaturii, un mijloc prin care organismul luptă cu microbii. Aceştia nu pot supravieţui la temperaturi mai ridicate. Când sistemul imunitar este atacat, nucleul preoptic determină creşterea temperaturii, pentru a distruge microbii. Dar bărbaţii au mai mulţi receptori de temperatură, deoarece aria respectivă, din creier este mai mare decât la femei. Astfel, bărbaţii fac temperatură mai mare şi se simt mai rău – deci, dacă se plâng că se simt rău, probabil aşa este”, a explicat dr. Amanda Ellison, neurolog în cadrul Universităţii Durham, Marea Britanie.
Copiii suportă răcelile la fel, indiferent de sex, deoarece nucleul preoptic din creier are aceeaşi mărime atât la băieţi, cât şi la fetiţe.
Comenteaza