Guturaiul este o afecțiune frecventă în sezonul rece atât la copii, cât și la adulți. Un simplu strănut neprotejat poate transmite această boală, provocând stare generală de moleșeală, dureri de cap, dureri de gât, nas înfundat, frisoane, febră.
Cine sunt afectați primii?
Cei care au o imunitate slabă, nu respectă un regim sănătos de alimentație, nu se odihnesc suficient sau lucrează într-un mediu nociv.
Răceala se manifestă la început printr-o senzație de nas înfundat, disconfort în gât, tuse, strănut, secreții nazale și uneori – febră. Însă, toate acestea pot fi prevenite prin fortificarea imunității, consumând alimente care constituie antibiotic natural: miere, struguri, propolis, usturoi, ceapă, ridiche albă etc. Acestea sunt bogate în substanțe active menite să lupte contra virusurilor.
Cum poți evita guturaiul?
Specialiștii recomandă să eviți contactul cu persoanele bolnave sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, să te ungi pe lângă nas și gură cu unguent oxolinic.
Multă lume merge la medic pentru antibiotic, lucru care este total greșit. Un medic bun îți va spune să răceala (guturaiul) nu se tratează cu antibiotice, ori acestea pot aduce complicații mai grave. Antibioticele se prescriu pentru infecții bacteriene, și nu pentru viroze.
Cum tratezi guturaiul?
Bea cât mai multe ceaiuri calde (nu fierbinți) din plante: mentă, măceșe, busuioc, ghimbir la lacre poți adăuga lămâie și miere.
Dacă ai nasul foarte înfundat, poți face inhalații cu infuzii puternice de mentă, busuioc sau gălbenele cu zeamă de lămâie.
Tacă te chinuie tusea, prepară siropuri de patlagină, propolis sau de ridiche neagră.
Dacă tușești, te pot ajuta ceaiurile de urzica, tei, ceapa, cimbru, siropul de patlagină sau tinctura de propolis, dar si siropul de ridiche neagra.
Iată o rețetă simplă care te va ajuta:
- Spală bine o ridiche neagră mare.
- Șterge-o cu un prosop și pune-o pe un tocător sau într-o cană mare.
- Taie partea superioară, ca un capac, şi pune-o deoparte, o să ai nevoie de ea mai târziu.
- Scobeşte cu un cuţit interiorul ridichii, lăsând pereţii cu grosimea de 2 cm.
- Pune două linguri de miere, astfel încât să se umple mai mult de jumătate din gaură.
- Închide ridichea cu partea superioară decupată mai devreme (capacul) şi lasă să stea aşa peste noapte.
Dimineaţa, în interiorul ridichii vei găsi un sirop dulce şi gustos!
Administrare: copii – o linguriţă, de 4-5 ori pe zi, înainte de masă. Adulţii – o lingură, de 4-5 ori pe zi, înainte de masă.
Seara poţi să adaugi din nou două linguri de miere în aceeaşi ridiche, ca să ai în dimineaţa următoare alt sirop de ridiche neagră. Ai grijă însă cu acest sirop dacă suferi de boli renale sau boli de ficat.
Sănătate!
Comenteaza