Mulți sunt de părerea că băuturile energizante îmbunătățesc reacția creierului la anumite lucruri, măresc rezistența în regim aerob și anaerob, inhibă somnolența atunci când ești la volan, măresc intensitatea percepției, îmbunătățesc starea de spirit și binedispun.
Însă, medicii ne avertizează că băuturile energizante provoacă afecțiuni care sunt asociate cu excesul de cofeină, în special pentru persoanele ale căror doze zilnice de cofeină depășesc 200 mg.
Chiar dacă taurina și glucoronolactona nu sunt considerate a fi periculoase atunci când sunt consumate separate în doze mici, cercetările privind efectele lor sinergice atunci când sunt combinate între ele sau cu cofeina și guarana, sunt incomplete.
Principalele probleme de sănătate asociate cu utilizarea băuturilor energizante sunt:
- creșterea frecvenței cardiace, a bătăilor inimii
- hipertensiune arterială
- tulburări de somn și insomnie
- urinare excesivă
- hiperglicemia (din cauza conținutului ridicat de zahăr din sucurile energizante), care poate fi periculoasă în primul rând pentru persoanele care suferă de diabet și de alte tulburări metabolice.
Potrivit cercetătorilor americani, băuturile energizante conțin suficiente stimulente pentru a provoca anxietate, insomnie, deshidratare, iritații ale sistemului digestiv, iritabilitate, nervozitate, înroșirea pielii, urinare excesivă, bătăi rapide ale inimii și altele.
Consumul de băuturi energizante este, de asemenea, asociat cu diverse convulsii, printre care și convulsiile maniacale și diferite tipuri de hemoragii. S-a constatat că guarana, taurina și ginsengul se conțin în cantități prea mici în aceste sucuri și nu par să aibă un efect pozitiv sau negativ asupra organismului. Însă, cantitatea de cofeină și zahăr din băuturile energizante poate fi dăunătoare organismului.
Efectul băuturilor energizante asupra sistemului nervos central
Consumul energizantelor poate provoca cefalee, anxietate, iritabilitate, tensiune, amețeli, tremor, confuzie, psihoză, convulsii și stări mentale alterate. Pacienții cu tulburare bipolară și alte diagnostice psihiatrice pot prezenta inclusiv episoade maniacale.
Efecte asupra sistemului cardiovascular
Sucurile energizante pot provoca palpitații ale inimii, dureri toracice, puls rapid, tulburări de ritm cardiac și hipertensiune arterială. Aceste băuturi conțin foarte multă cofeină, care poate modifica elasticitatea vaselor de sânge și, astfel, poate provoca boli ale sistemului cardiovascular. Riscul este și mai mare dacă băuturile energizante sunt consumate împreună cu alcoolul.
Efectul asupra sistemului digestiv
Conținutul de cofeină din sucurile energizante poate duce la o suprasolicitare a tractului digestiv, greață, vărsături, diaree și dureri abdominale. Cofeina poate provoca, de asemenea, boala de reflux gastroesofagian, arsuri la stomac și esofagită. În plus, excesul de zahăr poate întrerupe echilibrul normal al microflorei intestinale.
Probleme dentare și exces de greutate
Conținutul excesiv de zahăr și acid din sucurile energizante provoacă deteriorarea smalțului dinților și crește sensibilitatea lor la stimulii externi. De asemenea, aceste sucuri cresc rata obezității. Ele conțin foarte multe calorii: o doză poate conține 200 kkal și mai mult. Astfel, consumate în cantități care depășesc necesarul zilnic de energie, băuturile energizante pot duce la apariția excesului de greutate corporală, inclusiv la copii.
Știai că…?
- În Franța, o marcă de băutură energizantă a fost interzisă după ce un tânăr atlet de 18 ani a murit la câteva ore după ce a consumat 4 doze de energizant și apoi a jucat baschet. Decizia a fost contestată la Curtea Europeana de Justiție în 2004.
- Și În Norvegia a fost interzisă pentru o perioadă aceeași marcă de energizant, în timp ce în Marea Britanie s-au emis mesaje de precauție în privința consumului pentru copii și femei însărcinate.
- În Filipine, aceeași băutură a fost interzisă pentru că este suspectată de efecte negative asupra fertilității bărbaților.