Uneori, uităm că mâncarea este, de fapt, una din sursele noastre de existență și nicidecum un subiect al experimentelor pe propria noastră sănătate.
Pe parcursul perioadelor de evoluție, oamenii au încercat să facă niște reguli ce țin de alimentație și gătit. Ca orice fel de activitate umană, gătitul necesită niște obiecte speciale, fără de care este imposibilă pregătirea corectă a alimentelor.
În prezent, unele dintre cele mai comune surse de pregătire a mâncării este aragazul, plita electrică cuptorul și vasele.
În același timp, calitatea și gustul mâncării depind de corectitudinea alegerii vaselor pentru gătit. Există diferite tipuri de vase de gătit: largi, înalte, joase, cilindrice, cu emisferă cu bază convexă, sferice cu o gaură mică în partea de sus etc.
Geometria vaselor de gătit nu este aleatorie, fiecare din ele având rolul său în pregătirea mâncării.
Cratițele
Cratițele mai mari, de exemplu, sunt necesare atunci când gătim produse care necesită un volum mare de lichid cu încălzire rapidă și foarte intensă. De exemplu, atunci când se prepară paste făinoase, în special aluat cu umpluturi (găluște, colțunași etc.) este nevoie de o cantitate mare de lichid și ai nevoie de un vas mare.
Cratițele cilindrice (fie din inox sau din ceramică) sunt bune chiar și pentru gătirea mâncării cu fierbere lentă. Acestea sunt folosite în prepararea produselor care necesită o gătire mai îndelungată. De exemplu, când gătești carne, sosuri, borșuri, mâncăruri înăbușite, ai nevoie de o cratiță cilindrică (inclusiv oală cu press).
Vasele cu baza convexă, de exemplu, sunt necesare pentru prepararea mâncării care necesită evaporarea lichidului, de exemplu: pilaf, bulgur și toate tipurile de cereale. Aceleași vase sunt bune pentru gătitul supei de pește care necesită o încălzire uniformă, dar o gătire scurtă și rapidă, cu evaporarea minimă a lichidului.
Tigăile
Cel mai bun material pentru prepararea alimentelor în tigaie este fonta care-ți permite să menții în mod uniform temperatura de gătire, cu o încălzire minimă, lucru care reprezintă un factor decisiv în formarea parametrilor gustului.
Cu toate acestea, în unele cazuri este logic să folosești tigăi din alte materiale.
Tigăile din enamel (smalț) sunt necesare în bucătărie pentru că posedă proprietăți igienice ridicate, iar produsele din aceste feluri de mâncare își păstrează avantajele nutriționale mai mult timp.
Tigăile din oțel inoxidabil, teflon sau alt tip de acoperire și și cele realizate prin tehnologia sandwich, nu pot întrece, deocamdată, calitatea gătirii obținută prin utilizarea tigăilor din fontă.
Un alt tip, cel mai vechi dintre vasele pentru gătit folosite astăzi, este ceramica. Capacitățile sale tehnologice nu au putut fi depășite de nici unul dintre vasele moderne de gătit. În ciuda posibilităților limitate ale cuptoarelor electrice sau a celor cu gaze, alimentele gătite în vase ceramice au un gust și o calitate inegalabilă. În ele se păstrează modul optim de pregătire care a fost dezvoltat de omenire timp de secole.
Iată o rețetă simplă de gătit într-o oală de ceramică:
Rețetă de legume înăbușite (potrivite și pentru vegani)
- Legumele pot fi gătite fără carne. Puteți pune și pește sau cereale
- Ceapă – 80 g
- Morcovi- 80 g
- Napi – 80 g
- Țeline și busuioc măcinat – 20 g
- Sare și piper
Mod de preparare:
Taie morcovii mediu și călește-i ușor în vasul de ceramică timp de 1-2 minute, apoi adaugă ceapa tăiată inele și usturoiul tocat. Adaugă napii tăiați cubulețe (poți înlocui cu dovlecel, cartofi, dovleac etc.).
Tăie și peștele și adaugă-l în amestecul încins, după care toarnă apă cât să cuprindă ingredientele și lasă să se gătească la foc mic timp de 10-15 minute. Adaugă țelină, busuioc, sare și piper după gust.
Spor la gătit și Bon appetit!
Comenteaza