Zilnic, dăm atenție felului în care arătăm: la cum arată părul, unghiile, tenul etc. Însă puțini din noi acordă atenție picioarelor.
Experții în medicină afirmă că multe boli se manifestă pe labele picioarelor cu mult timp înainte ca acestea să devină grave. Fiind observate din timp, simptomele pot preveni apariția bolilor serioase cum ar fi: diabetul, reumatismul, arterita, cancerul și altele.
Organismul, prin sistemul lui de apărare, luptă cu bolile și chiar le poate preîntâmpina, important e să știm să „citim” corect semnalele pe care corpul nostru ni le transmite. Cum citim aceste semnale pe picioare?
Pielea uscată și crăpată, de exemplu, semnalează anumite probleme cu glanda tiroida. Chiar dacă folosești creme hidratante pentru tălpi, iar pielea rămâne uscată, este cazul să mergi la un endocrinolog. Or un dezechilibru al hormonilor tiroidieni poate duce la deshidratarea pielii de pe picioare.
Lipsa parului pe degetele de la picioare, la fel, semnalează o boală: obstrucția arterelor. Dacă observe că nu-ți mai crește păr pe degetele de la picioare sau în zona gleznelor, iar pielea devine palidă și lucioasă, trebuie să mergi neapărat la medic. În acest caz, este posibila îngroșarea pereților arterelor, lucru care poate duce la boli grave de inimă. Nu ignora acest simptom!
Zbârâiturile sau eroziunile de pe picioare care nu se tămăduiesc sub nicio formă, pot semnala apariția diabetului zaharat. În acest caz, se recomandă efectuarea analizelor de sânge pentru a stabili nivelul glicemiei.
Un alt simptom pe care îl pot semnala picioarele, este umflarea degetului mare de la picior. În acest caz, poate fi vorba despre arterită sau gută. Aceste boli apar în rezultatul nivelului ridicat de acid uric în sânge.
Apariția liniilor de culoare roșie sub unghii, semnalează probleme de inimă. Aceste linii apar în urma distrugerii vaselor capilare și semnalează o boală numită endocardită. Dacă observi linii roșii sub unghiile de la picioare, adresează-te la medic.
Umflarea degetelor de la picioare semnalează boli de inimă sau apariția cancerului la plămâni. În acest caz, degetele se îngroașă și capătă forma unor ghinde, iar sângele ajunge mai greu în vasele de sânge de la capetele degetelor. În rezultat, țesutul se inflamează, iar degetele se umflă. Acest simptom nu trebuie ignorat!
În concluzie, fiecare om trebuie să acorde cel puțin 8 minute pe zi de îngrijire pentru picioarele sale. Iar medical, indiferent de specialitate, trebuie să consulte inclusive picioarele pacientului, pentru a identifica dacă acestea semnalează prezența sau apariția unei boli.