Cât de fericit ești atunci când te poți bucura de mișcare și mai ales că poți practica un tip de sport preferat. Însă, ce faci atunci când articulațiile își dau bătăi de cap și îți provoacă disconfort fizic? Uneori, durerea de articulații poate deveni insuportabilă și atunci e nevoie de tratamente sau chiar intervenții chirurgicale. Dacă faci sport, sunt sigură că pe lângă exercițiile ce le practici pentru susținerea masei musculare, mai practici și exerciții care să-ți întărească articulațiile. Dacă nu o faci, ia aminte și începe acum! Important este să acorzi maximă atenție și alimentelor pe care le consumi. Dacă suferi de dureri articulare, iată ce alimente trebuie să eviți pentru a nu-ți agrava și mai mult starea:
Zahărul și produsele de patiserie care conțin zahăr
Zahărul provoacă inflamații și apariția unei proteine specifice care este similară cu hormoni, iar excesul lui în organism afectează articulațiile, pentru că poate duce și la o creștere în greutate, ceea ce va deveni o problemă în plus pentru articulații. Renunță la consumul de zahăr treptat, până nu vei mai simți nevoia sa-l adaugi în bucate.
Alcoolul
Pe lângă faptul că este dăunător ficatului, alcoolul are și un efect negativ asupra articulațiilor. De exemplu, berea conține purine, care se transformă în acid uric. Acidul uric devine extrem de nociv pentru articulații, mai ales dacă suferi de dureri articulare. De asemenea, berea mai conține și gluten, care la fel devine dăunător pentru articulațiile fragile.
Carbohidrații rafinați
La categoria carbohidraților rafinați se referă produsele făinoase albe, precum ar fi pâinea, orezul alb, biscuiții, mai multe cereale și cartofii albi. Indicele glicemic al acestor alimente este extrem de ridicat, ceea ce poate duce la obezitate dacă sunt consumate în exces.
Carnea roșie și cea afumată. Substanțele chimice, cum ar fi purina și nitrații, cresc durerea și inflamațiile în organism. Acestea se conțin din abundență în carnea roșie și cea afumată. Pe lângă acestea, studiile au arătat că aceste alimente contribuie și la dezvoltarea cancerului.
Uleiul de porumb
Mai multe produse care sunt coapte, dar și multe alte gustări, conțin ulei de porumb, sau alte uleiuri care sunt bogate în acizi grași și omega-6. Unele studii au arătat că aceste uleiuri duc la inflamații, de aceea dacă suferi de dureri articulare, încearcă să eviți soia, alunele, uleiul din semințe de struguri și înlocuiește-le alimente care conțin omega-3. Acestea ar fi uleiul de măsline, cel de nuci, uleiul din semințe de dovleac și semințele de in.
Pentru a îmbunătăți starea articulațiilor, îți recomandăm să incluzi în mesele tale principale gelatina, care este folosit ca îngroșător, sau mai e numit și colagenul hidrolizat; legumele, care au și un conținut foarte redus de calorii; uleiul de in, despre beneficiile căruia am menționat mai sus; ficatul, care este lider în conținutul de vitamine și microelemente; vitaminele și turmericul, care poate reduce procesul inflamator din organism.
Așadar ai multe opțiuni pentru o alimentație sănătoasă, fără ca să adaugi acele produse care ar influența negativ asupra articulațiilor tale.
Citește și: Dureri articulare: cauze și remedii
Comenteaza