Oamenii de știință au creat celule nervoase artificiale, deschizând calea pentru noi modalități de a trata oamenii de multe boli.

Celulele nervoase artificiale sau „cipurile de creier”, cum li se mai spune,  se comportă ca celule neuronale naturale după implantare și ar putea fi folosite pentru a trata boli precum Alzheimer.

O echipă de la Universitatea din Bath a folosit o combinație matematică de calcul și design pentru cipuri, pentru a veni cu o modalitate de a reproduce în formă de circuit ceea ce celulele nervoase (neuronii) fac în mod natural.

După cum știm, neuronii sunt acei purtători de semnale către/și dinspre creier spre restul corpului.

Așadar, oamenii de știință sunt interesați să le reproducă, datorită potențialului pe care îl oferă în tratarea unor boli precum Alzheimer, unde neuronii degenerează rapid sau mor.

Profesorul Alain Nogaret, de la Departamentul de fizică din Bath, a declarat că ingeniozitatea cercetărilor constă în transferul proprietăților electrice ale celulelor creierului pe circuite sintetice realizate din siliciu.

„Până acum, neuronii au fost ca niște cutii negre, dar am reușit să deschidem aceste cutii și să descoperim anumite legături”, a spus profesorul. Astfel, cercetările noastre schimbă orice paradigme, deoarece ele oferă o metodă robustă de a reproduce proprietățile electrice ale neuronilor reali per minut.

Realizarea neuronilor artificiali care răspund la semnalele electrice din sistemul nervos a fost un obiectiv de lungă durată în medicină. Provocările includeau proiectarea circuitelor și identificarea parametrilor care fac ca circuitele să se comporte ca niște neuroni reali.

„Am reușit să extragem acești parametri pentru neuronii biologici și să conectăm acești parametri la circuitele sintetice pe care le-am cream”, a spus profesorul Nogaret.

Cercetătorii au replicat două tipuri de neuroni, inclusiv celule din hipocamp, o zonă a creierului care joacă un rol major în memorie și celulele creierului implicate în controlul respirației.

Descoperirea deschide o serie de posibilități pentru regenerarea neuronilor care au fost distruși de boala degenerativă, inclusiv implanturi medicale pentru a trata afecțiuni precum insuficiența cardiacă și Alzheimer.