Boala Alzheimer se caracterizează printr-o memorie afectată treptat, adică este o afecțiune neurologică care determină moartea unor celule de la nivelul creierului, care are ca și consecință pierderile de memorie si declinul cognitiv.

Dar există vești bune!

Cele mai recente studii clinice arată că stimularea electrică a creierului descompune acumulările de plăci toxice și restabilește memoria. Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, SUA, au descoperit că boala debutează în regiunile profunde ale creierului, înainte să perturbe hipocampul.


Expunând șoarecii la o combinație unică de lumină și sunet, neurologii MIT au arătat că pot îmbunătăți deficiențele cognitive și de memorie similare cu cele observate la pacienții Alzheimer. La stânga, cortexul de șoarece prezintă o reducere a plăcilor de amiloid în urma stimulării vizuale și auditive, comparativ cu șoarecele netratate din dreapta.

Imagine: Gabrielle Drummond

Numărul bolnavilor de Alzheimer din lume este în continuă creștere. În Statele Unite, de exemplu, există peste 5 milioane de persoane diagnosticate cu această boală. Din păcate, nimeni nu este scutit de această boală – nici bărbații, nici femeile. Cert e că femeile suferă de această boală de două ori mai des decât bărbații. Din nefericire, nu există medicamente care să-i ajute pe pacienți să se recupereze 100%. Însă, există medicamente care ameliorează starea pacientului și încetinesc evoluția afecțiunii. Printre acestea se enumeră:

Donapezil – acesta este singurul tratament pentru Alzheimer recomandat și în stadiul ușor, dar și în cel moderat sau sever. Acesta se găsește fie sub formă de pastilă care se înghite, fie sub formă de pastilă efervescentă.

Galantamina – este folosită pentru formele ușoare sau moderate de Alzheimer și se găsește sub formă de comprimate sau sub formă lichidă.

Rivastigamina – folosită pentru tratarea formelor ușoare sau moderate de Alzheimer, rivastigamina se regăsește sub forma de capsule, în stare lichidă sau sub formă de plasture.

Se pare că acumularea proteinelor beta-amiloide în creier este considerată a fi principala cauză de deces a neuronilor care declanșează procesul ireversibil de neurodegenerare. Experimentele efectuate pe șoareci au arătat că acumularea plăcii începe în mastoid, sept și subiculul transparent. Boala afectează aceste trei zone până intră în hipocampul și cortexul cerebral, care sunt responsabile de memorie și funcția cognitivă.

Conform cercetărilor, dacă boala își are originea, de exemplu, în corpul mastoid, atunci densitatea plăcilor ar trebui să crească proporțional cu dezvoltarea bolii. Analiza țesuturilor a arătat că într-o etapă ulterioară a bolii, densitatea acumulărilor de amiloid a fost mai mare. Înțelegerea zonelor creierului în care debutează boala Alzheimer va ajuta la dezvoltarea de noi strategii terapeutice, speră cercetătorii.

Ți-a plăcut articolul? Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori și pe pagina noastră de Facebook. 
Adaugă un comentariu