În același mod în care facem curățenie în casă, din când în când trebuie să ne curățăm și organismul de toxinele acumulate.

Dar să începem prin a defini ce sunt toxinele. Toxinele sunt acele substanțe care pot provoca efecte negative asupra sănătății. Acestea pot include, dar nu se limitează la: substanțe chimice, ingrediente artificiale și nocive, metale și pesticide. Din păcate, toxinele sunt prezente peste tot, până și în aerul pe care îl respirăm, în apa pe care o bem și în alimentele pe care le consumăm.

Esența detoxifierii constă în a readuce abilitatea naturală a organismului de a se auto-curăța.

Noi, românii, suntem obișnuiți să consumăm zi de zi meniuri cu carne, lactate și produse ce conțin gluten, fără să ne dăm seama că acest lucru poate să nu fie potrivit pentru corpul nostru. Încărcându-ne zilnic cu același meniu, organismul își pierde capacitatea de auto-purificare, deoarece este aproape întotdeauna forțat să digere hrana grea. Astfel, metabolismul încetinește, apare excesul de greutate, apar edeme, probleme de piele, este afectată absorbția vitaminelor și a microelementelor. Toate acestea conduc la o slăbire a sistemului imunitar și la pierderea energiei. Detoxifierea periodică, spun medicii, ajută la eliminarea acestor probleme, restabilește metabolismul și, în plus, oferă un „efect advers” minunat – reducerea greutății corporale.

Programul de curățare a organismului

Înainte de a alege programul optim de curățare a organismului, consultați-vă cu medicul și asigurați-vă că nu aveți contraindicații. Nu mai puțin importantă este pregătirea pentru detoxifiere, mai ales dacă aceasta va dura mai mult de o zi. Rezervați-vă 2-3 zile pentru a vă pregăti pentru acest proces: eliminați din alimentație dulciurile, făinoasele, prăjelile, grăsimile, alcoolul și cofeina. Optați pentru alimentele vegetale cu procesare minimă. Se recomandă ca detoxifierea să fie făcută o dată pe săptămână timp de o zi sau o dată pe lună timp de 3 – 5 zile.

Tipuri de detoxifiere

Detoxifierea cu apă plată: este o metodă extrem de eficientă, însă radicală și nepotrivită pentru toată lumea. Numai un medic poate permite unui pacient facă o cură de detoxifiere timp de 1-2 zile, consumând doar apă.

Detoxifiere cu supă de legume: în acest caz, puteți consuma doar supa de legume, adăugând un pic de pătrunjel, lămâie și ghimbir: de 3 ori pe zi, câte 150 de ml. Consumați, de asemenea, multă apă și ceaiuri din plante în cantități mari.

Detoxifiere cu sucuri: asta înseamnă că preț de câteva zile, regimul alimentar ar trebui să conțină doar sucuri de fructe și legume.

Detoxifiere cu smoothie-uri: în acest caz, sucurile de fructe și legume trebuie să fie preparate nu într-un storcător, ci într-un blender pentru a păstra fibrele. În mod ideal, experții ne sfătuiesc să suplimentăm alimentația cu fructe și legume pe tot parcursul zilei.

Detoxifiere cu legume preparate la aburi: deși pare o sarcină dificilă, nu e și imposibilă. Trebuie doar să alegeți legume gen ardei gras, dovlecei, vinete, broccoli, țelină, morcovi și să le înăbușiți, fără să le gătiți. Și cu cât sunt mai diverse legumele, cu atât mai bine.

În timpul detoxifierii, experții ne mai recomandă să evităm produsele cosmetice, să facem multă mișcare în aer liber și să evităm stresul.

Vedeți și care sunt beneficiile detoxifierii în următorul filmuleț: