Te-ai trezit de dimineață, ai mâncat un croissant, ai băut o cafea și ai plecat la muncă. S-ar părea că nu e nimic în neregulă cu acest mic dejun. Nutriționiștii, însă, ne avertizează: există unele alimente care nu trebuie consumate niciodată pe stomacul gol. Iată câteva dintre ele:

Alimentele condimentate

Picanteriile pot provoca iritații stomacale și pot precipita  apariţia simptomatologiei digestive, cu creșterea apariției unor boli pe viitor și cu scăderea considerabilă a calităţii vieții.

Produsele din foietaj

Deși sunt delicioase și arată minunat, croissantele și alte produse din foietaj nu sunt bune de mâncat pe stomacul gol, pentru că drojdia și grăsimile ce se conțin în aluat provoacă flatulență și pot irita mucoasa gastrică.

Roșiile

Roşiile mustoase și proaspete sunt o sursă importantă de vitamine şi alte minerale sănătoase, precum licopenul. Însă, acestea conțin și acid tanic care poate provoca arsuri și alte patologii digestive persoanelor sensibile, daca sunt consumate pe nemâncate.

Citricele

Este adevărat că citricele reprezintă un adevărat boom de vitamine și antioxidanți pe care orice medic le recomandă pentru consum. Consumate pe stomacul gol, însă, acestea au un efect iritant pe mucoasa esofagiană. Singurul fruct citric pe care îl putem consuma cu apă sau ceai pe stomacul gol este lămâia, care nu provoacă arsuri și nu mărește aciditatea.

Bananele

Mulți preferă să consume banane la micul dejun. Însă trebuie să acorzi atenție combinației de fructe pe care o alegi. Consumate fără nici un mix, bananele pot duce la creșterea magneziemiei ce poate avea efecte negative asupra aparatului cardiovascular.

Iată care sunt băuturile de evitat pe stomacul gol:

Cafeaua

Deși este băutura ta preferată de dimineață și îți dă multă energie, cafeaua are un acid care poate poate irita mucoasa stomacului și poate agrava simptomatologia gastritei de reflux. Gastrita, la rândul său, poate dezvolta riscul apariției unor celule pretumorale. Nu consuma niciodata cafeaua pe stomacul gol.

Sucurile acidulate

Fie doar acidulate sau și carbogazoase, sucurile dăunează proceselor digestive dacă sunt consumate de dimineață, fără mâncare. Acestea au și un potenţial agresiv mucosal, iar consumate reci, acestea reduc vascularizaţia din zona stomacului și încetinesc metabolismul.

Hai să vedem și care sunt alimentele bune de consumat pe stomacul gol: