Toți suntem informați cu privire la alertele internaționale din cauza Coronavirusului apărut în China, care până acum a omorât minim 50 persoane și a îmbolnăvit mii de oameni.

Conform enciclopediei medicale, Coronavirusurile sau coronavirinele reprezintă o subfamilie de virusuri cu formă variabilă, sferică sau ovoidală, pleomorfă, diametrul de 120-160 nm, având un înveliș extern pe care se află niște proeminențe glicoproteice, numite spicule, foarte lungi (24 nm), pedunculate, cu extremități rotunjite, bulboase, aranjate în așa fel încât, la microscopul electronic, dau aspect de coroană solară. Coronavirusurile sunt foarte răspândite în natură, producând, la om și animale (păsări, porci, bovine, cai, rozătoare, lilieci, feline, câini) afecțiuni ale căilor respiratorii și gastroenterite, unele foarte grave, iar altele ușoare sau chiar neexprimate clinic.

Care sunt simptomele Coronavirusului?

Coronavirusul afectează în primul rând căile respiratorii: nasul, gâtul sau sinusurile, iar simptomele sunt similare cu cele ale pneumoniei, printre care febră ridicată. Perioada de incubare este cuprinsă între 10 și 14 zile. Acest tip de virus se poate transmite de la animal la om, dar și de la om la om. Multe forme de coronavirusuri nu sunt periculoare, însă pot produce complicații grave de sănătate la persoanele cu imunitatea slabă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut „situaţia de urgenţă din China”, însă a apreciat că este „prea devreme” pentru a vorbi despre o stare de urgenţă globală din cauza acestui virus. Peste 1600 de persoane au fost infectate cu coronavirus iar peste 50 au fost ucise până acum de virusul mortal.

Cât de expuși suntem noi, românii, la îmbolnăvirea cu Coronavirus?

La momentul actual, posibilitatea transmiterii la nivel european este de un risc moderat. Primordial este identificarea semnelor acestui virus, pentru ca persoana în cauză să fie tratată din timp. „Primele simptome sunt cele ale unei infecții respiratorii, asemănătoare cu gripa, ascensiune febrilă, un sindrom respirator, dificultate la respirație și tuse. Boala a înregistrat până acum cazuri medii și ușoare, dar alerta este legată și de posibilitatea ca în cursul evoluției și transmiterii interumane, gravitatea bolii să crească”,a susținut dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie.

Cum ne putem proteja de Coronavirus?

Deocamdată, nu există un vaccin împotriva acestui virus. Însă, ca și în orice alte cazuri de prevenire a îmbolnăvirilor, medicii ne recomandă să respectăm cu strictețe regulile de igienă: spălatul pe mâini cu apă caldă și săpun și evitarea zonelor aglomerate. Nu în ultimul rând, sunt de evitat călătoriile în China (sau în zona zero numită Wuhan unde este stare de alertă maximă). În cazul în care sunteți răcit sau aveți imunitatea slabă, este recomandat să stați acasă.