Există niște principii în cultura și înțelepciunea răsăriteană: unele lucruri nu trebuiesc spuse niciodată.

Sunt cazuri când e firesc să destăinui anumite secrete unui om apropiat, și sunt cazuri când unele secrete trebuiesc păstrate în taină. Un om care se respectă și are un comportament etic echilibrat, știe cum să procedeze în ambele cazuri.

Secretul nu este o minciună, ci un lucru personal pe care nu ești obligat să-l destăinui cuiva.

1. Primul lucru pre care ar trebui să-l ții în taină, se referă la planurile tale de viitor. Păstrează secretul până când îți vei îndeplini planurile cu succes, pentru că orice idee care se referă la lucrurile pe care vrei să le realizezi, are și niște puncte slabe care pot fi ușor lovite din exterior, distrugându-ți planul.

2. Nu spune nimănui despre binele pe care îl faci. Binefacerile sunt o raritate, iar acestea ar trebui apreciate de alții. Păstrează aceste lucruri pentru tine, fără să te lauzi. Altfel, în locul calităților bune vine mândria care nu este tocmai o calitate forte. Ești de acord?

3. Nu-ți cultiva imaginea în fața altora prin sacrificiu de sine, prin sute de mătănii demonstrative în lăcașuri sfinte, încercând să-ți întărești un chip vizibil în concurență cu lumea. Lucrurile sfinte și spirituale trebuiesc păstrate în suflet și în inimă, cu smerenie. Este vorba de interiorul tău și nu trebuie să-l exteriorizezi în mod teatral.

4. Nu povesti nimănui despre conflictele pe care le ai în familie. Cu cât vei vorbi mai puțin despre problemele din familia ta (inclusiv cu rudele), cu atât ele vor putea fi soluționate mai rapid, iar familia ta va fi mai puternică și mai unită. Să știi că foarte multă energie negativă vine anume din procesul de comunicare cu alții despre problemele tale: cu cât vorbești mai mult despre ele, cu atât mai mult te lași dominat de ele.

5. Talentele și calitățile tale trebuie să se manifeste, de fapt, prin modestie. Nivelul de cultură este direct proporţional cu modestia, deci nu ai de ce să te lauzi cu ceea ce poți face. Nu toți suntem la fel, prin urmare, ai putea jigni pe cineva care nu este la fel de talentat ca tine. Nu distruge deci, prin îngâmfare și laudă de sine, calitățile și capacitățile cu care ai fost înzestrat.

6. Nu divulga restricțiile pe care ți le impui ție însuți, de genul: diete alimentare, regim de somn sau de sport. Lucrurile pe care ți le impui trebuie să se armonizeze perfect cu starea ta emoțională și atât. Doar așa ele se vor putea exterioriza de la sine, în mod firesc, cu succes. Nu are rost să spui tuturor că ai de gând să slăbești 7 kg, pentru că nu știi sigur dacă vei reuși acest lucru, și nici nu aduci vreun folos cuiva spunând asta. Tot ce vei semăna, va fi laudă și mândrie pentru ceea ce se pare că poți realiza.

7. Și al șaptelea lucru care se referă la tăcere, îl reprezintă lucrurile urâte pe care le auzi la alții. A-i povesti familiei ceva urât din auzite, este ca și cum ai intra cu pantofii murdari în casă. Așa cum îți lași pantofii murdari la intrare, așa trebuie să lași și vorbele și gândurile urâte la o parte.

Păstrează toate aceste lucruri doar pentru tine, pentru că doar așa vei reuși să te armonizezi cu tine însuți și cu cei din jurul tău.