In cazul multor cupluri, odată cu trecerea timpului, partenerii ajung să își formeze anumite tabieturi, maniere în vorbire sau în comportament asemănătoare. Iată care care sunt cele mai comune:
Partenerii încep să semene unul cu altul
S-a constata că după ani buni de căsnicie sau o relație de lungă durată, cuplurile capătă trăsături comune. Psihologii au încercat să dea un răspuns la întrebarea „de ce partenerii încep, treptat, să semene unul cu celălalt?”
Pentru a răspunde la această întrebare, profesorul Robert Zajonc a făcut un test: a solicitat poze de la 20 de oameni care făceau parte din cupluri și le-a sortat aleatoriu în doua grupuri: primul grup conținea poze ale oamenilor care erau la început de căsnicie, iar al doilea grup conținea fotografii ale acelorași cupluri cu 20 de ani mai târziu. Ulterior, profesorul a încercat să găsească perechile de parteneri între cuplurile tinere, lucru care l-a pus în dificultate. În schimb, căutând partenerii din categoria pozelor făcut cu 20 de ani mai târziu, profesorul a găsit foarte ușor perechile de soți, pentru că ei aveau trăsături comune: aceleași riduri, aceleași expresii faciale sau același zâmbet.
Explicația a fost următoarea: de-a lungul anilor, oamenii au preluat în mod inconștient expresiile faciale și emoțiile soților lor. Aceștia au folosit aceleași mușchi atât de des încât au devenit o reflectare a celuilalt.
Partenerii încep să vorbească la fel
Relațiile pe termen lung influențează, într-un fel, structura sintactică a vorbirii și chiar ritmul ei. Acesta este rezultatul unui fenomen psihologic care se numește contagiere emoțională, atunci când două persoane încep să-și imite manierele de a vorbi atunci când sunt de multă vreme împreună.
Partenerii au abilitatea de a simula practic totul: de la accentul vorbirii și până la numărul de pauze făcute între cuvinte sau propoziții.
Oamenii de știință au analizat mesaje texte de la câteva zeci de perechi și a ajuns la o concluzie interesantă: probabilitatea longevității relației era mai mare dacă partenerii își coordonau sunetul vorbirii și structura vocabularului între ei.
Partenerii își copiază limbajul corpului
Psihoterapeuții de cuplu sugerează că experiența comună de viață și reprezintă motivul fundamental pentru care cuplurile îți copiază limbajul corpului. Ideea este că memoria reține un limbaj special al corpului care presupune anumite gesturi, poziții, cuvinte și expresii. De exemplu, un grup de oameni de știință de la Universitatea din California a observat aceeași reacție a ochilor partenerilor atunci când se miră de un lucru în timpul conversațiilor.
Comenteaza