Se spune că sensul vieții este să fii fericit, iar singurul obstacol în calea fericirii este emoția negativă. Dacă am reuși să scăpăm de emoțiile negative, viețile noastre s-ar umple automat cu pace, fericire și bucurie. Așadar, toată treaba cu fericirea e să eliminăm emoțiile negative. Pare simplu? Nu?

Nu este atât de simplu!

După multe cercetări, psihologii și psihoterapeuții au descoperit că, deși trăim multe emoții negative precum ura, tristețea, ranchiuna, invidia, frica, gelozia, nesiguranța – toate vin dintr-o singură sursă: învinuirea.

Nu ai cum să trăiești o emoție negativă fără să învinuiești pe cineva pentru nefericirea sau eșecul tău. Îți învinuiești partenerul, părinții, frații, șefii, prietenii, pe oricine altcineva care în viziunea ta ți-a făcut ceva rău.

Nu mai da vina pe alții!

Tehnica asta funcționează întotdeauna. A nu mai da vina pe alții pentru eșecurile tale îți transformă emoțiile negative în emoții pozitive. De fiecare dată când tinzi să dai vina pe cineva, spune următoarele cuvinte: „Eu sunt responsabil!” Acestea te transformă automat din victimă într-un învingător, care preia controlul propriei vieți și se transformă într-o persoană puternică și încrezătoare.

Secretul e să nu-ți mai folosești mintea pentru a te gândi la eșecurile sau nefericirile tale. Nu le mai discuta cu prietenii sau familia. Nu te mai gândi la ele nopțile și nu te lăsa copleșit de ele. În loc să folosești tot felul de justificări și motive că ești negativist din cauza unor persoane care ți-au cauzat nefericirea, mai bine te-ai gândi la motivele de care ai fost responsabil și care au produs acele situații negative. Tu ai fost responsabil pentru o căsnicie eșuată, tu ai ales acea persoană, tu ai ales să locuiești lângă acea persoană și să îi tolerezi comportamentul insuportabil. Tu ai fost și încă ești responsabil pentru tot ce ți s-a întâmplat. Recunoscând acest lucru, te transformi și scapi de negativism.

Încearcă să-ți ții emoțiile sub control. Să îți asumi responsabilitatea și să preiei controlul asupra vieții tale. Astfel, vei face un pas de trecere de la copilărie la maturitate și te vei simți stăpânul vieții tale, nu o victimă. Decizia de a-ți asuma responsabilitatea este, de departe, cea mai bună decizie pe care o poți lua pentru a fi fericit!