Deși sectorul produselor cosmetice de îngrijire a pielii din întreaga lume a cunoscut o dezvoltare senzațională în ultimii ani și a înregistrat profituri de miliarde de euro, constatăm că, deocamdată, nimic nu poate opri îmbătrânirea pielii. Tot ce putem face pentru a reduce câtuși de puțin acest proces, e să folosim cremele de protecție solară.

Totuși, un studiu publicat la începutul lunii aprilie în revista Nature oferă speranțe și noi perspective asupra modului în care procesul de îmbătrânire a pielii și poate fi prevenit prin anumite substanțe chimice.

Profesorul Amy Nishimura de la Tokyo Medical and Dental University din Japonia a realizat un studiu al celulelor stem și a demonstrat că expunerea la radiații ultraviolete și toxine distruge celulele stem ale celei mai importante proteine de colagen din piele. Persoanele care sunt preocupate de sănătatea pielii, sunt conștiente de faptul că cea mai importantă proteină de menținere a sănătății și tinereții pielii este colagenul. Acesta îi păstrează fermitatea și elasticitatea.

Un rol extrem de important îl au celulele stem din piele care, expuse la radiații solare sau leziuni cutanate, încep să se dividă rapid și să se piardă, fără a mai putea fi înlocuite.

Ca să facem o mică paranteză: pielea este formată din câteva straturi: epiderm, derm și hipoderm. Printr-un proces absolut firesc, epidermul – stratul superior al pielii se exfoliază periodic punând în funcțiune divizarea celulelor stem dormante autoreparative ce se afla în stratul inferior al pielii.

Celulele stem sunt celule de bază ale corpului care au potențialul de se diviza în diferite tipuri de celule adulte. “De fiecare data când trezim la viața aceste celule, pentru a vindeca o rană sau pentru a reîmprospăta stocul de alte celule, un număr dintre ele nu trec înapoi în modul de somn, așa încât populația lor se reduce încet”, spun cercetătorii. “Acest fenomen explică de ce pielea vârstnicilor se vindecă mai încet și de ce pielea noastră se modifică odată ce înaintăm în vârstă.”

Care este secretul păstrării celulelor stem în piele și cum putem evita reducerea lor?

Baza procesului celular din piele îl constituie colagenul-17, un tip de proteină de colagen esențială pentru înrădăcinarea celulelor stem în membrana de bază a pielii. Când celulele stem se deteriorează, acestea pierd o cantitate valoroasa de colagen-17. Cu cat mai multe proteine de colagen se pierd, cu atât mai slabă este legătura cu membrana de bază.

Vestea bună e că au fost descoperite două substanțe chimice care pot menține și chiar pot crește nivelul de colagen din piele, prevenid procesul de îmbătrânire. Este vorba de substanțele Y27632 și apocinină care, aplicate local, pot crește nivelul de colagen-17 în celule și chiar pot vindeca rănile.

Prin urmare, în curând vor apărea produse de îngrijire a pielii ce conțin aceste substanțe și astfel vom putea preveni cu adevărat îmbătrânirea pielii.

Ți-a plăcut articolul? Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori și pe pagina noastră de Facebook. 
Adaugă un comentariu