Când se fac renovări în parcuri și se vopsesc băncuțele, sau când facem reparație ori pictăm ceva, riscăm să ne pătăm hainele cu vopsea. Evident, acest lucru ne sperie, pentru că se spune că petele de vopsea nu se mai duc! Dar te-ai gândit vreodată că pentru a curăța vopseaua de pe haine te poate ajuta untul, pasta de dinți sau diluantul de unghii?

Iată care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când ai murdărit o haină de vopsea:

  • Dacă este o haină scumpă, e mai bine să nu riști sa o curăți acasă, ci să o duci imediat la curățătorie.
  • Dacă vrei să te ocupi de asta, nu o întinde prea mult cu curățatul. Apucă-te imediat de treabă și îndepărtează petele.
  • În cazul în care, totuși, vopseau a reușit să se usuce, îndepărtează-i stratul superior cu o lamă, ca să-ți fie mai ușor să o speli. Folosește lama doar în cazul țesăturilor groase.
  • Toate metodele pe care le vom enumera mai jos funcționează. Acestea au fost testate de oameni care, ulterior, și-au împărtășit experiențele pe diverse forumuri sau bloguri pe net. Cert e că o îndepărtare reușită a petelor depinde și de tipul de vopsea.
  • Dacă pata este mare, poi încerca mai multe metode de curățare simultan, pe diferite zone ale petei. Astfel, vei observa ce remediu este mai bun pentru îndepărtarea ei.
  • Înainte de a îndepărta pata, aplică agentul de curățare pe o parte dosită a hainei, pentru a observa dacă nu se ia culoarea.
  • În cazul unei țesături groase, te poți ajuta și de o perie sau de partea abrazivă a buretelui de vase.

Așadar, iată câteva trucuri de îndepărtare a petelor de vopsea:

Unt și detergent de rufe

Se amestecă untul și detergentul în proporții egale. Aplică acest amestec pe pată. Lasă-l 10 minute să-și facă efectul apoi îndepărtează manual vopseaua, după care bagă haina în mașina de spălat. Dacă îți este teamă că va rămâne o pată de grăsime pe haină de la unt, înainte să bagi haina în mașina de spălat, freacă pata cu detergent de spălat vase și lasă-l să-și facă efectul preț de jumătate de oră.

Ulei vegetal

Freacă pata cu ulei și lasă-o timp de aproximativ o jumătate de oră. Apoi, șterge cu atenție vopseaua și aplică pe locul curățat detergent de spălat vase. Lasă detergentul să-și fac efectul pentru jumătate de oră, după care bagă haina în mașina de spălat.

Ulei vegetal, detergent de rufe și sare

Uleiul și celelalte ingrediente ale amestecului trebuie să fie în proporții egale. Pata se va curăța cu acest amestec și se va lăsa timp de 20-30 minute, după care se va clăti. Și în acest caz, înainte de a pune haina în mașina de spălat, freac-o cu detergent de vase pentru a degresa pata.

Săpun de casă (calup)

Pentru curățarea petelor mici, săpunul de casă este cel mai adecvat. Încearcă să ștergi pata cu săpun și să o lași cam 20 de minute, după care să freci haina binișor și să o pui la spălat.

Pastă de dinți și săpun de casă

Acest tandem va face față chiar și celor mai strașnice pete de vopsea! Aplică pe pată o cantitate generoasă de pastă de dinți și săpun, freacă cu grijă și lasă ingredientele să-și facă efectul, după care bagă haina în mașina de spălat.

Soluție de curățat unghiile

Înainte de toate, asigură-te că acea soluție nu conține acetonă, pentru că aceasta scoate culoarea din țesătură. Poți utiliza și diluant cu acetonă numai în cazul în care culoarea țesăturii este rezistentă la acetonă. Aplică diluantul cu atenție pe pată, iar când observi că vopseaua s-a dus, pune haina în mașina de spălat.

Solvenți

De cele mai multe ori, pentru îndepărtarea petelor de vopsea se folosește white-spirit, benzină rafinată, terebentină sau kerosen. Însă, cu astfel de soluții trebuie să fii foarte atent. Asigură-te că solventul nu va decolora haina (aplică o picătură pe o parte dosită a țesăturii și vezi).  Nu se recomandă aplicarea solvenților pe țesături delicate.

Așadar, îndepărtează petele de vopsea cu unul din acești agenți, frecând ușor de la margini spre centru. Când observi că vopseaua s-a dizolvat, spală țesătura apă caldă, iar apoi bag-o în mașina de spălat.

Tu ce trucuri de îndepărtare a petelor de vopsea cunoști? Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori și pe pagina noastră de Facebook. 
Adaugă un comentariu