Oamenii de știință au studiat comportamentul oamenilor în societate și au descoperit ce lucruri îi face pe oameni să fie mai simpatici și cum să ne folosim talentele pentru a fi apreciați de cei din jur.

Iată câteva trucuri:

Copiază comportamentul interlocutorului.

În timpul unei conversații, încearcă să folosești aceleași gesturi și expresii faciale, și chiar poziția interlocutorului. Conform studiului, acest tip de atitudine accelerează apariția simpatiei și se numește Efectul Chameleon.

Petrece mai mult timp cu persoana cu care vrei să începi o relație.

Este mult mai probabil să ne placă oamenii pe care îi cunoaștem deja, adică cei cu care petrecem mai mult timp. Psihologii unei universități din Statele Unite au realizat un experiment în ce privește dezvoltarea afinității în rândul studenților: patru fete, necunoscute studenților, au fost incluse la câteva cursuri la universitate. Unele din ele au frecventat cursurile, altele au venit mai rar. Apoi, băieților li s-au arătat pozele fetelor care au frecventat, dar și a celor care au lipsit de la cursuri și li s-a cerut să spună care din ele le-a trezit o mai mare simpatie. Băieții au optat pentru fetele pe care le-au văzut frecvent la cursuri, și nu pentru cele care au lipsit.

Laudă-ți interlocutorul.

Oamenii asociază laudele și complimentele tale cu caracterul tău. Un astfel de fenomen este numit transmiterea instantă a calităților familiare. Acest fenomen poate funcționa și invers: dacă vorbești mereu urât despre o persoană, tot ce spui începe să ți se atribuie caracterului.

Transmite emoții pozitive.

Suntem puternic influențați de starea de spirit a celorlalți. De multe ori, ne confruntăm în necunoștință de cauză cu aceleași emoții ca și interlocutorul contagiunii emoționale. Pentru a face o impresie bună, ia o atitudine pozitivă față de cei cu care comunici.

Nu-ți fie frică să pari imperfect.

Cu toții avem defecte și facem greșeli, pentru că suntem oameni. Oamenii de știință au studiat modul în care greșelile afectează simpatia privind creșterea atractivității interpersonale. Participanții la studiu au vizionat înregistrarea unui concurs de întrebări. Atunci când cineva răspundea corect la toate întrebările, dar în cele din urmă se întâmpla să verse accidental cafeaua pe el, era mai simpatizat decât cei „perfecți”.

Concentrează-te pe punctele de vedere comune.

Suntem atrași de oamenii cu care ne asemănăm. Aceasta se numește efectul atragerii prin similitudine. Ne plac, în mod special, chiar și oamenii cu care avem trăsături comune negative.

Percepe-ți interlocutorul așa cum vrea el să fie perceput.

Oamenii doresc să fie văzuți așa cum se văd ei înșiși. Când ideea unei persoane despre noi coincide cu propria idee despre noi înșine, relația se dezvoltă bine. Avem senzația că suntem înțeleși, iar acest lucru este necesar pentru a dezvolta încrederea.

Împărtășește-i ceva personal.

Acest lucru va contribui la stabilirea unei relații și la cunoașterea mai bună a persoanei respective. Poți începe cu teme generale (de exemplu, ce film ai vizionat recent…) și treci treptat la detalii mai personale. Poți să spui chiar ceva intim despre tine. Astfel, se va crea un sentiment de intimitate, iar interlocutorul va căpăta mai multă încredere în tine dat fiind că i-ai împărtășit ceva atât de personal.

Ascultă-ți interlocutorul.

Cercetătorii de la Universitatea Harward au descoperit că, atunci când oamenii povestesc ceva despre ei înșiși, simt o plăcere comparabilă cu cea de a savura o prăjitură. Prin urmare, permite-i interlocutorului să povestească lucruri. Astfel, îi va face mai mare plăcere să comunice cu tine și te va simpatiza foarte mult.

Poartă-te ca și cum deja simpatizezi interlocutorul.

Atunci când observăm că o persoană este bine dispusă față de noi, noi înșine începem să o simpatizăm. Acest fenomen se numește simpatie reciprocă.

Mai mult, atunci când intuim că o persoană ne va trata frumos, tindem să ne comportăm mai familiar cu ea. În acest fel, cresc șansele de a face o impresie bună celor cu care interacționăm.

Ți-a plăcut articolul? Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori și pe pagina noastră de Facebook. 
Adaugă un comentariu