O săptămână încărcată cu multe activități și muncă îți supraîncarcă creierul, iar starea ta de spirit, memoria și productivitatea suferă de acest lucru. Pe de altă parte, vacanțele prelungite presupun și petrecerea unui timp îndelungat la televizor, în cafenele, la calculator, telefon sau în pat, iar acest lucru nu poate fi considerat o recreere sănătoasă. Unii chiar zic: „Maamă, ce mă plictisesc!”

Psihologii consideră că este important să ai o odihnă activă prin ceea ce-ți place să faci. Nu există om care să nu aibă un hobby sau o pasiune care să îl ajute să mai iasă din rutina zilnică, să se detașeze de munca de la serviciu sau să scape de plictiseală.

De ce este important să te odihnești

Zilnic, creierul ne este bombardat cu informații. În timpul zilei, acesta procesează informații și conversații ore în șir. Dacă nu-l lași creierul să se relaxeze periodic, starea de spirit, performanța și sănătatea vor avea de suferit. De aceea, odihna mentală este esențială și anume prin perioade în care să nu te concentrezi pe muncă și să nu interacționezi cu cei care fac presiune asupra ta.

Epuizarea fizică dar și psihică îți poate aduce multe necazuri și te poate costa chiar fericirea.

„Deși creierul niciodată nu doarme, el are nevoie de odihnă”, spune Stuart Friedman, autor de cărți despre leadership și dezvoltare personală. „După o pauză în activitatea mentală, mintea funcționează mult mai bine, îți vine mai ușor să iei decizii și chiar începi să e bucuri de activitățile de zi cu zi.”

Creierul are două moduri principale de funcționare. Primul este destinat acțiunii. Datorită lui, ne concentrăm pe sarcini, rezolvăm probleme, procesăm informațiile primite. El este implicat atunci când lucrăm, ne uităm la televizor, navigăm pe rețelele de socializare sau interacționăm în alt mod cu tot de vedem și auzim.

Creierul mai are și modul pasiv de funcționare, iar asta se manifestă atunci când suntem inactivi, visăm cu ochii deschiși sau ne scufundăm în gânduri. Creierul are nevoie cât mai des de includerea acestui modul pasiv pentru a se recupera.

Potrivit neuropsihologului Mary Helen Immordino-Young, datorită modului pasiv de funcționare a creierului, consolidăm informațiile, înțelegem mai bine ce ne se întâmplă și ce se întâmplă cu adevărat în jurul nostru. Acest lucru este asociat cu bunăstarea și creativitatea.

După cum am menționat mai sus, îți poți relaxa creierul și prin activități care te pasionează și care nu necesită efort mental. Este foarte ok să alegi niște activități în funcție de personalitatea ta: dacă eşti o persoană activă, căreia îi place să fie tot timpul în mişcare atunci sportul lejer este cea mai bună activitate. Dacă ești o fire zen căreia îi place să petreacă mult timp în aer liber, drumețiile sau grădinăritul este hobby-ul perfect!  Dacă ești o fire mai melancolică, poți face pictură, muzică sau lucruri hand made care te for binedispune și te vor relaxa.

Vei observa că există lucruri minunate pe care le poți face odihnindu-te, fără telefon, televizor, rețele de socializare și alte lucruri care îți încarcă creierul cu o grămadă de chestii inutile.

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne și pe pagina de facebook!
Adaugă un comentariu