Sforăitul este dușmanul din dormitor care poate provoca probleme serioase într-o relație de cuplu, în familie dar și probleme de sănătate pentru persoana care sforăie.

Deși mulți fac glume pe marginea acestui subiect, sforăitul poate ascunde probleme medicale grave. Oamenii, de la copii până la vârstnici, sforăie din diferite motive, iar acestea nu trebuie ignorate sub nicio formă.

Un copil care sforăie, de exemplu, este expus pericolului de a stagna în dezvoltarea mentală și de a se îmbolnăvi des, în timp ce un adult care sforăie va avea o durată de viață mai redusă,  fiind expus și riscului de atac de cord, accident vascular cerebral, dureri în piept și nervozitate.

Internetul abundă în prezent cu remedii referitoare la sforăit, soluții naturale, tradiționale care, de fapt, sunt foarte departe de un tratament real și chiar pot fi periculoase. Fiind aplicate, aceste remedii pot cauza complicații ale acestei afecțiuni. De aceea, soluția potrivită este consultul medical pentru determinarea unui tratament personalizat. De fapt, sforăitul se poate trata cu ajutorul unui somnolog (specialist în somn), de un specialist ORL și de un neurolog. În cazuri grave, persoana care sforăie va fi trimisă la un chirurg pentru eliminarea acestei probleme.

Să știi că nu există metode 100% eficiente în tratarea sforăitului, oricât de mult nu ne-am dori. Cu toate acestea, există metode bine testate și dovedite pentru tratarea sforăitului. Uneori, e nevoie doar de mici schimbări ale stilului de viață pentru ca sforăitul să dispară pentru totdeauna. În tratament, există trei abordări:

  • în primul rând, acestea sunt recomandările generale ale medicului și acțiunile concrete pentru prevenirea și eliminarea sforăitului;
  • tratamente terapeutice;
  • intervențiile chirurgicale.

Prima abordare este cea mai importantă, însă dacă pacientul nu are putere de voință și nu urmează recomandările specialiștilor, tratamentul nu va avea succes.

Știai că, de multe ori, sforăitul apare din cauza unor probleme cu respirația nazală cauzată de alergii, umflături sau de o răceală? Iată de ce este bine să mergi, mai întâi, la un consult al medicului ORL pentru a vă verifica starea nasului și a gâtului.

De asemenea, unii medici le recomandă pacienților o serie de exerciții înainte de somn sau chiar niște accesorii care se aseamănă cu suzetele bebelușilor și care împiedică sforăitul, ori alte dispozitive care se aplică pe maxilar în timpul somnului în special la persoanele care au defecte în structura aparatului dentar.

Vezi în acest filmuleț câteva metode de prevenire a sforăitului:

 

Ți-a plăcut articolul? Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori și pe pagina noastră de Facebook. 
Adaugă un comentariu