E perioada în care #stămacasă, deci avem timp berechet pentru a face multe lucruri pe care ni le doream până acum și nu reușeam. Unii studiază foarte mult, alții muncesc de acasă (jos pălăria pentru cei care produc la greu zilele astea), dar mai sunt persoane care se gândesc să-și schimbe interiorul casei, să facă ceva nou, minimalist și confortabil. Ei bine, aici putem lua exemplu de la japonezi, care sunt adepții spațiilor simpliste și aerisite.

De ce japonezii nu-și mobilează prea mult casele?

Dacă ai avut vreodată oportunitatea să vizitezi Japonia și ai intrat într-o casă japoneză, ai observat, probabil, că oamenii de acolo nu sunt adepții mobilării exagerate. Au anapele, dulapuri, noptiere, scaune, fotolii, măsuță pentru servit, iar lângă ea niște scăunele, toate acestea fiind concepute în stil minimalist, funcțional și comod. Acest lucru îl poți vedea și în filme, dar și în emisiunile cu caracter turistic. Japonezii își pot dota o cameră, de exemplu, doar cu un birou și un scaun, fără dulapuri sau etajere, fără rafturi pe care să fie amplasate zeci de cărți sau suvenire. Te vei înreba unde sunt dulapurile? Unde-și depozitează ei lucrurile? Vei afla în cele ce urmează.

În primul rând, japonezii au o cultură aparte de celelalte națiuni. Cultura lor se rezumă la minimalism. Iar când vorbesc de această orientare și stil, am în vedere educația și stilul de viață pe care îl abordează japonezii.

Oamenii din Japonia nu cumpără niciodată lucruri de care nu au nevoie. Ei nu se aruncă la prima piesa din magazin doar pentru că le-a plăcut. Mobilierul trebuie să mai fie și util. De exemplu, ce folos îi va aduce japonezului un tablou pe perete sau un raft pe care se va așeza praful?

Acest popor își cheltuiește banii cât se poate de rațional. Ca să fiu mai explicită, dacă un japonez locuiește singur, el va avea doar câte un obiect pentru vasele de bucătărie (o farfurie, o furculiță, o cană etc.). Japonezii au și dulapuri, spații de depozitare, însă în ele sunt aranjate doar lucrurile cele mai necesare. Dacă vorbim de camera de baie, în duș japonezii au doar gel de duș, săpun, periuță de dinți, șampon și un sponge de duș.  

Îți poți da bine seama că și cel mai mic apartament japonez, arată destul de mare și încăpător. În acest apartament vei vedea doar lucrurile necesare, nimic mai mult. Mobila pe care o au japonezii este cât se poate de miniaturală și ergonomică. Dacă este vorba e aparate de uz casnic, atunci acestea sunt aranjate în dulapuri. Hainele sunt și ele depozitate în dulapuri mici și sunt situate în camere diferite. Dulapurile mici, apropo, vin de la japonezi. Acestea sunt și econome ca spațiu, dar și încăpătoare în interior.

De ce, totuși, au japonezii o asemenea gândire și adoptă stilul minimalist?

Răspunsul este cât se poate de simplu. Dat fiind că poziționarea Japoniei pe globul face ca aceasta să fie supusă des cutremurelor de pământ, furtunilor sau valurilor tsunami, japonezii nu investesc într-o singură locuință, știind că mâine se poate întâmpla o catastrofă. Acesta și este motivul pentru care japonezii cumpără doar ce este necesar pentru casă.