E vară, e soare, e relaxare…și ce poate fi mai minunat decât o vacanță în care să te bucuri de briza mării, de frumusețea incredibilă a naturii?

Cu toate acestea, în timpul vacanței poți avea parte și de surprize neplăcute, care îți pot transforma odihna într-un chin. Fie că mergi într-o țară exotică, într-un sejur european sau optezi pentru o vacanță la munte, ține cont de aceste sfaturi pentru a te feri de neplăceri și pericole.

Ferește-te de hoți

Ce poate fi mai îngrozitor decât să-ți fie furați banii sau lucrurile de valoare? În cazul în care iei cu tine bani cash, nu-i ține pe toți în același loc. Când pleci din hotel, ia cu tine doar suma de care ai nevoie, iar restul păstrează-i bine în bagaje sau în seiful din hotel. Iar cel mai bine e să ții o mare parte din bani pe cardul bancar, pentru că riscul de a-i pierde este minim. Ai grijă să nu-ți fie furate și actele. Pentru orice eventualitate, poți face copii ale documentelor pe care să le păstrezi în bagaje sau să ai în telefon sau email câteva poze cu actele.

Ai grijă să nu te îmbolnăvești

Orice indigestie, intoxicație sau răceală îți pot strica vacanța și chiar te pot băga în spital. Ai grijă ce mănânci și ferește-te de alimentele care știi că nu-ți fac bine. Sau, de exemplu, dacă mergi într-o țară exotică, nu exagera cu mâncarea condimentată pentru a nu provoca tulburări ale stomacului. De asemenea, este recomandat să mănânci în locuri populate unde se gătește mult și des. Astfel, vei fi ceva mai sigur că mâncarea este proaspătă. În cazul în care gătești singur, nu folosi apă de la robinet, ci apă îmbuteliată din magazine.

Pentru orice eventualitate, e bine să ai la tine niște medicamente pentru tratarea indigestiilor, iar dacă acestea nu te ajută, să mergi la spital.

Protejează-te împotriva țânțarilor

Țânțarii sunt răspândiți în toată lumea, iar în România există peste 50 de specii de țânțari. Aceștia prezintă pericolul de a transmite afecțiuni îngrozitoare de care este obligatoriu să ne protejăm. Printre cele mai frecvente boli transmise de țânțari se numără malaria, febra galbenă, encefalită virală, filarioză limfatică, infecția cu virusul Zika. Din fericire, la noi în țară sunt rare cazurile în care țânțarii transmit astfel de afecțiuni, dar asta nu înseamnă că sunt imposibile. Există mai multe moduri în care țânțarii pot fi ținuți la distanță: prin spray-uri speciale, prin dispozitive special create pentru eliminarea lor.

Ferește-te de arsurile solare

Soarele canicular poate provoca arsuri dureroase care pot duce la afecțiuni grave ale pielii. Ai grijă să folosești cremă de protecţie solară de fiecare dată când ieși din casă și să porți haine de culoare deschisă cu mâneci lungi pentru a te proteja împotriva arderii. Ca remedii împotriva arsurilor solare poți apela la mierea de albine, care are proprietăți calmante și antibacteriene, pe care să o aplici pe piele. Poți face o baie calduță, în care sa pui bicarbonat de sodiu.

Meduzele și alte specii marine periculoase

Peștii luminoși, meduzele, coralii sunt cele mai răspândite creaturi maritime în țările exotice. Cea mai bună modalitate de a te proteja de viețuitorii mării este să porți încălțăminte specială și să eviți atingerea lor, chiar dacă ți se par drăguți. Este simplu să previi întâlnirea cu aceste specii dacă ești atent la semnele de avertizare ale salvamarilor, cum ar fi amplasarea steagului roșu pe plajă ca un semnal că este interzis să înoți.

Acum că știi ce neplăceri poți evita în concediu, nu-ți rămâne decât să iei câteva măsuri și să îți pregătești bagajele pentru multașteptata vacanță!

Ți-a plăcut articolul? Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori și pe pagina noastră de Facebook. 
Adaugă un comentariu