Ochiul este unul dintre cele mai complexe organe ale corpului uman. Pierderea oricărei unități structurale a ochiului poate deveni o problemă gravă care poate duce la înrăutățirea sau chiar la pierderea vederii.

Un grup de oameni de știință de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie au revoluționat medicina oftalmologică, creând pentru prima dată în totalitate o cornee umană. Echipa condusă de profesorul Chi Connon și colegul său Dr. Steve Swayoklo, a dezvoltat o tehnologie pentru imprimarea 3D a țesuturilor, denumită „înghețare rapidă”. Cu ajutorul acesteia, se pot crea țesuturi care ar putea fi apoi stocate pentru transportare și transplant.

Studiul sugerează că celulele stem au fost amestecate cu acid alginic şi colagen pentru crearea soluţiei din care au fost printate corneele. Acestea au fost create în mai puţin de 10 minute, apoi celule stem au fost lăsate să crească.

„Gelul nostru unic menţine celulele stem în viaţă în timp ce are capacitatea de a se întări pentru a-şi menţine forma, dar şi de a fi suficient de lichid pentru a fi eliminat de către imprimanta 3D. Studiul are la bază o cercetare anterioară în care am păstrat celulele în viaţă timp de câteva săptămâni, la temperatura camerei, într-un hidrogel similar. În prezent, am realizat o substanţă ce conţine celule stem prin intermediul căreia se poate imprima ţesut fără a fi necesară creşterea separată a celulelor”, a declarat Che Connon, profesor în ingineria ţesuturilor din cadrul Universităţii Newcastle.