Pe 15 aprilie anul curent, la universitatea din Tel Aviv, a fost prezentată prima inimă umană vascularizată, realizată cu ajutorul unei imprimante 3D. Organul a fost proiectat pornind de la materialul biologic şi propriile celule ale pacientului.

„Aceasta este pentru prima dată când cineva a conceput şi realizat la imprimantă o inimă completă, cu celule, vase de sânge, ventriculi şi camere”, a spus profesorul Tal Dvir, de la Universitatea din Tel Aviv.

Bolile cardiace se află în topul cauzelor de deces în lume, iar transplantul este adesea singura soluţie pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă în ultima fază.

Inima realizată la imprimanta 3D este o speranță enormă pentru cei care stau în rând pentru un transplant.

„Această inimă este realizată din celule umane şi materiale biologice specifice pacientului. În tehnica noastră, aceste materiale sunt folosite ca cerneluri biologice, substanţe formate din zahăr şi proteine care pot fi utilizate pentru imprimarea 3D a unor modele de ţesuturi complexe”, a explicat Dvir.

„Rezultatele noastre demonstrează potenţialul abordării noastre în ceea ce priveşte crearea unor ţesuturi personalizate şi transplantul de organe în viitor”, a mai spus acesta.

Inima creată de cercetătorii israelieni este de mărimea celei de iepure, dar specialiştii spun că o inimă umană de mărime standard poate fi obţinută prin aceeaşi tehnologie.

Cel mai important lucru în realizarea cu succes a unei inimi la imprimanta 3D constă în folosirea de material biologic prelevat de la pacient.

Ulterior, organul urmează să fie determinat în a se comporta ca cel uman. Pentru aceasta, cercetătorii au în plan să inițieze transplante de inimi în organismele unor animale, apoi în cele ale unor pacienți.

Dvir a mai spus că se aşteaptă ca tehnologia să fie una de rutină în spitale în aproximativ 10 ani.