Îl cunoaștem mai degrabă ca aliment, însă virtuţile sale gastronomice pălesc în faţa uluitoarelor sale aplicaţii în medicină. Este vorba de usturoi – cea mai studiată plantă medicală din lume iar în ultimii 15 ani.

Lumea îl folosește mai des la prepararea bucatelor, în special a celor care conțin carne, cărora le conferă o aromă și o savoare aparte. Mai mult, usturoiul este și un leac foarte bun. Unii îl consumă diminețile, tocat, cu un pahar cu apă, pentru detoxifiere și fortificarea imunității. Usturoiul ajută și la o bună circulație a sângelui, purificându-l și eliminând orice toxine.  

Cu toate acestea, există popoare care urăsc usturoiul! De exemplu, tibetanii: aceștia au o repulsie față de această plantă și chiar interdicții de a o consuma. De ce? În primul rând, ei percep usturoiul ca fiind un afrodisiac forte care îi împiedică pe bărbați să contempleze și să pășească pe calea iluminării spirituale.  Un alt motiv e că usturoiul, ca și ceapa, consumat în stare brută miroase oribil după ingerare, ceea ce îi împiedică pe oameni la o comunicare eficientă.

Făcând o călătorie prin istoria și legendele budiste, aflăm că usturoiul e planta care provine din sângele demonului Rahu, care pusese stăpânire prin înșelăciune pe licoarea nemuririi, care era destinată doar zeilor. De aceea, tibetanii consideră că usturoiul este o plantă necurată, iar religia budistă le-a interzis să consume usturoi odată și pentru totdeauna. Ei susțin faptul că acesta poate duce la distrugerea trupului, a sufletului și a gândurilor omului. Bine, o parte din budiști nu mai cred în aceste mituri, dar refuză totuși să-l consume în stare brută. 

Cu toate acestea, unele surse ne indică faptul că tibetanii folosesc usturoiul la prepararea diverselor tincturi, care îmbunătățesc starea organismului, iar mai mult de atât – pot rejuvena organismul! De exemplu, o rețetă bazată pe lapte și tinctură de usturoi face furori în lumea budistă. Consumată doar conform prescripțiilor și recomandărilor, licoarea contribuie la întinerirea organismului cu cel puțin cinci ani, curățându-l de grăsimi, paraziți și îmbunătățindu-i metabolismul. O altă formă de consum a usturoiului pentru unii tibetani este prepararea colțunașilor Momo, care pe lângă carne și mirodenii, conțin și puțin usturoi. 

Tu cum folosești usturoiul în alimentație?