Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea din Toronto, Canada, publicat și în revista Journal al Colegiului American de Cardiologie, utilizarea zilnică a suplimentelor alimentare care includ vitamine și minerale, practic, nu are nici un efect pozitiv asupra organismului.

Deficiența anumitor vitamine și minerale care vin din alimente este, de cele mai multe ori, suplimentată prin medicamente care în mare parte nu sunt pe complet studiate în laboratoare, iar cifra de afaceri din comercializarea acestora nu este reglementată de nicio lege.

Efectuând o analiză a rezultatelor cercetărilor de pe anii 2012-2017, cercetătorii canadieni au descoperit că nici măcar cele mai populare suplimente alimentare care conțin vitaminele C, D, și Ca, nu au nici o relevanță asupra sănătății. Mai mult, oamenii de știință subliniază că nu a găsit nici o dovadă că utilizarea vitaminelor sintetice reduc cu adevărat riscul de boli cardiovasculare, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau moarte precoce.

Excepții fac doar acidul folic și un complex de vitamine din grupul B, care s-au dovedit a fi utile pentru prevenirea bolilor sistemului cardiovascular, în special de accident vascular cerebral.

„Am fost surprinși să găsim doar câteva efecte pozitive din suplimente alimentare atât de populare în prezent”, a spus David Jenkins, inițiatorul studiului.

„Cercetările noastre au arătat că, în cazul în care vreți să utilizați suplimente alimentare cum ar fi vitamina D, calciu sau vitamina C, nu vă veți îmbolnăvi, dar nici nu veți primi un beneficiu pentru sănătate”, au adăugat cercetătorii canadieni.

Totodată, s-a constatat că excesul de niacină (vitamina B3) și antioxidanți în organism poate fi asociat cu un risc crescut de deces. Acest lucru este cauzat de faptul că niacină poate avea un efect negativ asupra glicemiei. Antioxidanții („radicalii liberi”) sunt produși în mod natural de organismul nostru în cantități suficiente. Iar suprasolicitarea lor poate duce la încălcarea mecanismelor naturale antitumorale din organism.

Potrivit cercetătorilor, cea mai mare parte a excesului de vitamine și minerale din organism are loc din cauza depășirii normelor prescrise de medici.

Prin urmare, ar trebui să fim mai atenți atunci când alegem să consumăm suplimente alimentare și să utilizăm doar doza de vitamine și minerale care ne este prescrisă de medic, pentru fiecare caz în parte.