Se apropie frumoasa vara cu seri calde, parfum de flori, tinute lejere si soare arzator, iar o data cu ea, vine perioada concediilor. Daca nu te-ai hotarat unde sa mergi in vacanta de vara, iata ce destinatii iti propunem noi!

Grecia – Templul Parphenon

Templul Parthenon este punctul de destinatie obligatoriu in programul calatorilor care viziteaza Grecia. Parthenonul a fost construit in anii 447-438 i.Hr., de catre arhitectul Callicrates si este un omagiu adus zeitei Atena. Perioada exacta a edificarii acestui templu este cunoscuta datorita inscriptiilor de pe placile de marmura, pe care autoritatile isi scriau rapoartele despre rulajul financiar si fondurile statului, infrormandu-i pe cetateni despre cele mai importante decizii ale guvernului.

Parthenonul este inconjurat de 50 de coloane, iar in interior, in partea centrala a templului se afla sanctuarul  „cella”, unde se afla candva statuia din aur si fildes a zeitei Atena. Templul si coloanele sunt facute din marmura alba pentelica care la lumina soarelui capata o nunata galbuie, de aceea partea de nord a templului are un aspect mai „palid” in comparatie cu cea de sud.

La prima vedere, Parthenonul pare un edificiu perfect linear, dar de fapt el nu are nici o linie dreapta.  Arhitectura sa a fost conceputa in asa fel incat sa reduca la minim eroarea perceptiei umane si sa proiecteze templul intr-o ipostaza simpla si directa pentru ochiul uman.  Parthenonul Antic reprezinta nu doar comoara nationala a Greciei, dar si un simbol al frumusetii si esteticii antice. Mai mult, templul este cel mai memorabil simbol din capitala Greciei.

Egipt – Marele Sfinx

In fiecare tara exista simboluri prin care este redata istoria sa. Pentru Egipt, simbolul etern este Sfinxul: un leu cu fata de om, culcat pe nisip, sculptat dintr-o roca de calcar monolitic. Marele Sfinx, cel mai vechi si cel mai mare Sfinx din lume „pazeste” caile catre cele mai cunoscute piramide din Giza – Cheops (Khufu), Chephren (Khafre) si Mekerina (Menkaure). Potrivit unei legende, fata Sfinxului reprezinta chipul faraonului Khafre (Chephren), iar alta legenda spune ca Sfinxul intruchipeaza pe zeul Horus, care urmareste rasaritul soarelui; tatal lui este zeul Ra.

Sfinxul egiptean socheaza prin dimensiunile sale monumentale: are aproape 73 de metri lungime si 20 de metri inaltime. Oamenii de stiinta inca nu au ajuns la un consens cu privire la varsta, originea si destinatia Sfinxul. Se spune ca a existat un alt complet de piramide decat cele existente, construit in urma cu aproximativ 12,5 mii de ani cu scopul de a celebra cel mai important eveniment astronomic. Marele Sfinx este considerat a fi cea mai remarcabila sculptura creata de om vreodata.

Paris – Muzeul Luvru

Muzeul Luvru este cel mai vizitat muzeu de arta din lume, un monument ce aduna istorie si un muzeu national al Frantei. Este cel mai impotant obiectiv turistic din Paris în care sunt expuse in jur de 35000 de obiecte de arta, printre care și faimoasa Gioconda.

„La Gioconda” (sau „Mona Lisa”) dupa Leonardo da Vinci este cea mai celebra si mai renumita opera de arta din lume. Aceasta pictura ne spune totul: de la ora exacta a lucrarii, identitatea femeii pictate, pana la misterioasele sale trasaturi. In functie de iluminarea si unghiul de vedere, fata Giocondei exprima diferite emotii: de la zambet la suras. Mona Lisa pare uneori sa zambeasca seducator, iar alteori pare sa fie retinuta, rece, calma, increzatoare si relaxata.

De-a lungul secolelor, misterul surasului enigmatic al Giocondei a incercat sa fie ghicit de multi oameni de stiinta. Despre aceasta femeie s-au scris sute de carti, articole si eseuri, s-au facut filme si piese de teatru. Insa, misterul nu a fost ghicit nici pana acum. Mona Lisa este vizitata anual de aproximativ sase milioane de oameni dornici sa descopere acest mister, sa fie martorii unui miracol si sa ghiceasca ce se ascunde in spatele acelui suras ratacit si misterios.

Malaezia – Turnurile gemene „Petronas”

Una dintre principalele atractii din Malaezia sunt turnurile gemene „Petronas” din  Kuala Lumpur. Acum 70 de ani, Malaezia nu prea semana a stat dezvoltat, insa, datorita turnurilor gemene care reprezinta imaginea orasului, Malaezia a cunoscut o buna dezvoltare economica in ultimele decenii.

Inaltimea turnurilor atinge 451.9 metri, fiind in prezent cele mai inalte turnuri gemene din lume; iar pana in 2004, timp de sase ani turnurile au fost considerate cele mai inalte din lume.

„Petronas” au fost proiectate de arhitectul Cesar Pelli intr-un stil post-modernist. Cu toate acestea, datorita prim-ministrului malaiezian Mahathir Mohamad, turnurile au fost dotate si cu elemente „islamice”. Acestea sunt prezente atat in proiectul turnurilor, cat si in constructia propriu-zisa: sectiunile turnului prezinta o stea cu opt colturi, cunoscuta sub numele de Rub al-Hizb – simbol islamic, format din doua patrate suprapuse.

Turnurile au fost construite in baza deciziei companiei de stat „Petronas”, care a investit in acest proiect aproximativ 800 milioane de dolari. Cladirile sunt enorme: suprafata totala a tuturor camerelor pe cele 88 de etaje este de 213 750 de metri patrati, iar pentru curatarea celor 32.000 de geamuri sunt necesare 2 luni.

Turnurile sunt echipate cu lifturi cu doua etaje, astfel pasagerii de la parter pot urca doar la etaje pare, iar pasagerii de la etajul doi – doar la etaje impare. Pentru a trece de la un etaj par la unul impar se folosesc escalatoarele.  Turnurile sunt unite printr-un un pod urias cu balamale; acesta nu a putut fi fixat definitiv pe turnuri, deoarece acestea tind uneori sa se clatine un pic. Odata construite, aceste turnuri gemene s-au transformat intr-un simbol vestit al Malaeziei care continua sa atraga o turisti de pe intreg mapamondul.

Insula Cipru

Ciprul este tara unde te poti odihni din plin si care i se potriveste gusturilor fiecarui om.  Aceasta este cea mai sudica statiune din Marea Mediterana si, datorita masivului Trodos care protejeaza insula de alizeele nordice, Cipru are cel mai lung sezon estival din Europa. Aici plajele sunt foarte diversificate: golfuri albe cu apa de culoare turcoaz, golfuri stancoase care se invecineaza cu plantatiile de maslini, plaje cu nisip vulcanic si auriu.

Cipru este o tara cu o istorie bogata. Primele urme de civilizatie care au fost descoperite pe insula  apartin Neoliticului, si au mai mult de 9000 de ani. In Cipru au fost descoperite urmele unor asezari din Epoca de Piatra, Cupru si Bronz. Dar, poate ca cea mai importanta etapa din istoria Ciprului este colonizarea insulei de catre grecii antici cu aproximativ 3.000 de ani in urma. Anume in acea perioada a inceput sa se formeze cultura Ciprului: a fost implementata limba greaca, arta, religia si traditiile grecesti.  Conform unei legende, zeita frumusetii si a iubirii – Afrodita sa „nascut” din spuma anume in Cipru. Golful Afroditei este vizitat anual de mii de turisti. Se spune ca cuplurile care inoata impreuna in apele acestui golf, nu se vor desparti niciodata. Iar cel care va inota noaptea pe langa piatra Afroditei, va ramane vesnic tanar.

Pe insula s-au mai pastrat si acele frumoase temple, castele, manastiri si biserici din Evul Mediu: Manastirea Bellapais, Castelul Sfantului Ilarion, Buffavento, Kantara, care sunt populare in randurile turistilor.

Cu toate acestea, asa cum ne povestesc localnicii, cel mai important eveniment din istoria Ciprului care a influentat intregul curs al civilizatiei acestei tari, a fost inventarea vinificatiei. Cipriotii au convingerea ca  tocatorul de struguri a fost inventat si daruit de insusi zeul Apollon, iar prima vita-de-vie a fost plantata de Afrodita. Cel mai faimos vin al Ciprului este „Kommandariya.” In piesa lui Shakespeare „Antonio si Cleopatra”, Marc Antonio o compara pe Cleopatra cu vinul de Kommandariya . In satucul Kilani din Cipru se desfasoara, in fiecare an la inceput de noiembrie, un festival al vinului, unde oaspetii si turistii sunt rasfatati cu cele mai delicioase bucate si cu vinuri traditionale.

Vacanta frumoasa!