„O căsnicie fericită este ca un edificiu care trebuie reclădit în fiecare zi.” Andre Maurois

Când vorbim despre căsătorie, ne referim la mai multe simboluri ale acestei instituții: dragoste, nuntă, viață conjugală, încredere. Împreună luate, aceste lucruri formează o uniune la care aderă un cuplu pentru a se împlini din punct de vedere spiritual, fizic, economic sau familial.

Căsătoria este un subiect complex al cărui conținut se schimbă pe măsură ce trecem de la un nivel la altul; un curs dat de viață, deloc ușor. Am putea spune că este unul dintre cele mai grele teste la care ne supune viața: testul integrității, al răbdării, al sincerității, al responsabilității, al umilinței, al promisiunilor deșarte ș.a.m.d.

Tinerii căsătoriți văd căsnicia ca pe un elixir al iubirii, alții ca pe un dar ceresc.. Cu toate acestea, trebuie să ții cont de faptul că o căsătorie are mai multe laturi. Îți vom prezenta câteva laturi ale căsătoriei pe care ar trebui să le cunoști:

1. Căsătoria este un „contract” care trebuie reînnoit zi de zi.

Așa e: un acord, o înțelegere, un pact sau o legătură de încredere și de unitate. Ambii parteneri locuiesc împreună pentru a-și defini termenii și condițiile și pentru a le revizui periodic. Căsătoria presupune multă muncă și întreținere, pentru că dacă o neglijezi, aceasta se rupe și se dezintegrează. La fel, căsătoria presupune acceptare și adaptare. ”Condițiile” acestui ”contract” sunt obligatorii pentru ambii parteneri, iar dacă unul din ei le încalcă, căsnicia se reduce la haos.

Într-o căsnicie perfectă, cuplurile își „reîmprospătează” dragostea și își reînnoiesc angajamentul reciproc în fiecare zi. Micile gesturi de bunătate, de îngrijire și dozele zilnice de dragoste contribuie la longevitatea și succesul căsniciei. Atunci când lucrurile nu merg bine, e timpul să analizați căsnicia și să readuceți înapoi acea magie care o ținea în mișcare.

2. Căsătoria este o călătorie cu suișuri și coborâșuri.

Aceasta în sine nu garantează fericirea și plăcerea pentru totdeauna. Călătoria căsniciei nu este întotdeauna liniștită: are multe provocări, dezamăgiri și căderi. Ceea ce contează cel mai mult este ca partenerii să călătorească împreună până la capăt. Orice căsătorie e testată de anumite perioade dificice, așa numite crize financiare, emoționale, medicale etc., iar dacă partenerii nu se susțin în astfel de crize, căsătoria își pierde luciul.

A fi căsătorită nu înseamnă că nu vor exista certuri sau neînțelegeri. Există cupluri de căsătoriți care chiar nu se văd și nu se ating deloc perioade îndelungate, din cauza neînțelegerilor. Chiar și asa, angajamentul, onestitatea și grija nu ar trebui să dispară. Tu ești cel care trebuie să muncești și să depui eforturi pentru a crea sau a readuce echilibrul în căsnicia ta.

3. O căsnicie devine sufocantă fără comunicare.

Sexul este un element important într-o căsătorie. Cu toate acestea, în cazul în care cuplurile căsătorite nu comunică și nu se înțeleg în discuții, sexul trece pe planul doi. Comunicarea este ca o sursă de oxigen pentru căsnicie. Fiind constructivă și plăcută, comunicarea îi ajută parteneri să-și consolideze încrederea, dragostea și relațiile trupești.

Cel mai important este ca atunci când se comunică, să se facă acest lucru cu gânduri bune în căutare de soluții, și nu de reproșuri sau de a repara vina. Inițiată la momentul potrivit, comunicarea poate elimina probleme și crea soluții. Nu te lăsa ghidat de propriul ego sau de mândrie! Dacă spargi barierele de comunicare, poți fi câștigătorul. Ce zici?

4. Căsătoria cultivă compasiune și altruism.

Căsătoria este o legătură de iubire adevărată și necondiționată. Acest lucru dezvoltă bunătate și compasiune. Învață să fii altruist și să te gândești mai întîi de toate la partenerul tău, și apoi la tine.

Singurătatea nu te face să-ți dai seama de cât de egoist ești, până când intri într-o căsnicie. Atunci, în loc să te gândești la tine însuți, te gândești la nevoile partenerului mai mult decât la ale tale. Înveți, astfel, să gândești și să faci lucruri pentru altcineva, mai degrabă decât pentru tine.

Într-o căsnicie se fac lucruri unul pentru celălalt și astfel se cultivă compasiunea, se construiesc legături și asta definește cu adevărat un cuplu. Într-o căsătorie, ambii parteneri parcurg o dezvoltarea personală și se ajută reciproc – moral și fizic.

5. Căsătoria înseamnă iertare și uitare.

Suntem oameni, cu toții facem greșeli. În lunga călătorie a căsniciei s-ar putea să te rănești undeva, cândva… Vor exista momente când vei simți că nu mai rămâne nimic și că totul se termină acum și că nu poți merge mai departe. Astea sunt momentele profunde de introspecție și reflecție. Trebuie să-ți dai gărzile jos, să cobori ego-ul, să analizezi intenția partenerului tău și să-i dai o altă șansă. Iertarea este instrumentul care poate vindeca și pe cei mai profund bolnavi. Uneori de dragul amintirilor frumoase, de dragul familiei, al copiilor, al jurămintelor făcute, iertarea este soluția de a face căsnicia mai frumoasă și viața de cuplu mai fericită.

Acestea au fost doar câteva lucruri despre înțelegerea unei căsnicii, dar lista poate continua! Tu ce lucruri despre căsătorie știi și ai vrea să adaugi în listă?