Insomnia este o problemă majoră pentru mulți oameni. Circa 40% din populația de pe glob suferă de insomnie, iar statisticile arată că nici măcar adolescenții nu sunt ocoliți de această maladie. Majoritatea iau somnifere sau preparate naturale pentru a lupta împotriva ei.

În timpul nopții, organismul nostru secretă un hormon care răspunde exclusiv pentru inducerea somnului. Este vorba de melatonină, substanța care este un adevărat remediu pentru insomniaci. Aceasta are o serie de avantaje în comparație cu somniferele care creează dependență.

Melatonina este un antioxidant puternic, deosebit de eficient pentru sistemul hormonal și pentru organele interne. Astfel, devine o adevărată provocare faptul de a identifica modalitățile naturale de augmentare a acestui hormon.

Iată care sunt cei 5 pași în găsirea melatoninei – hormonul tinereții și longevității:

Pasul unu: Respectă programul de somn.

Cercetările arată că cei care se culcă cel târziu la ora 21:30 și se trezesc la 7, produc cea mai mare cantitate de melatonină în timpul nopții și se simt mai energici și mai binedispuși. Somnul de noapte, însă, face doar jumătate de sarcină. A doua sarcină ar fi să profiți de cât mai multă lumină pe parcursul zilei. Organizează-ți locul de muncă lângă geam și fă pauze în aer liber.

Pasul doi: Consumă alimente bogate în melatonină.

Printre cele mai bogate alimente în melatonină se numără ovăzul, știuleții de porumb, orezul, orzul și, de asemenea, roșiile și bananele. Carbohidrații ajută organismul să producă melatonină datorită unui aminoacid special – triptofanului. Alimentele bogate în vitaminele B3 și B6 care se găsesc în caisele uscate, semințele de floarea soarelui, cerealele integrale de grâu, orz, morcovi, alune, soia, linte contribuie și ele la secreția melatoninei în organism.

Pasul trei: Ai grijă de glanda pineală

O dată cu înaintarea în vârstă, glanda pineală (o glandă endocrină micuţă care se află în apropiere de centrul creierului) este supusă unui proces de calcificare, iar productivitatea acesteia se reduce substanțial. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să respecți un regim alimentar bogat în antioxidanți care neutralizează radicalii liberi. Evită alimentele grase și fumatul.

Pasul patru: Fă yoga.

Exercițiile de yoga au o influență subtilă asupra trupului și minții, eliberându-le de energia negativă. Cea mai bună poziție yoga pentru glanda pineală este poziția shashaungasana (sau poziția copilului), care exercită presiune asupra vârfului capului și stimulează în mod direct glanda pineală. Acest exercițiu stimulează creșterea producției de melatonină, oferă pace minții și îmbunătățește memoria și concentrarea.

Pasul cinci: Evită substanțele nocive.

Cafeina, alcoolul, nicotina – fiecare dintre ele este capabilă să submineze procesul de producție normală a acestui hormon. Același efect este dat și de unele medicamente. Dacă faci tratament cu anumite medicamente, încearcă să afli dacă acestea au un efect asupra nivelului de melatonină.

Aplicabilitatea melatoninei se extinde și în industria cosmetologică. Doamnele care își doresc o rejuvenare faciala și o revitalizare a țesuturilor pielii. Pot folosi creme și loțiuni cu o concentrație de melatonină.

Urmând acești pași în mod regulat, vei reuși să identifici acele căi care vor stimula secreția melatoniei și vei găsi secretul longevității și tinereții. Minte sănătoasă în corp sănătos!
Adaugă un comentariu