Pielea noastră se schimbă nu doar sub influenţa timpului sau a mediului. Aceasta mai este afectată şi de bolile cu care organismul nostru trebuie să lupte. Şi dacă veţi şti aceste simptome, veţi putea identifica la timp şi chiar veţi putea preveni unele boli grave.

Diabetul 

Aproape jumătate dintre persoanele care au diabet zaharat de tip doi se confruntă cu diferite afecţiuni cutanate şi una dintre cele mai frecvente este acanthosis nigricans – o îngroşare catifelată a pielii în jurul gâtului şi a axelor (subraţe), care este, de asemenea însoţită de întunecare. 

Din nefericire, majoritatea pacienţilor nu dau atenţie acestui simptom, în timp ce dermatologii şi endocrinologii pot determina debutul diabetului şi pot prescrie un tratament pentru a împiedica apariţia bolii.

Boala celiacă

Aceasta tulburare este însoţită de intoleranţă la gluten prin produsele care conţin gluten. Unul dintre primele semne ale bolii este mâncărimea provocată de papulele care apar adesea pe coate, genunchi, fese şi chiar pe scalp (pielea capului). Mai mult, adesea pacienţii cu aceste simptome nu simt nicio problemă, cu tractul gastro-intestinal şi sunt foarte surprinşi atunci, când medicul vorbeşte despre o posibilă boala celiacă. Între timp, o dietă fără gluten contribuie la tratarea dermatitei.

Artrită reumatică

Această boală inflamatorie, care este însoţită de umflături şi dureri la articulaţiile mici ale braţelor şi picioarelor, poate apărea uneori pe piele. În medie, 20-30% dintre cei are suferă de această boală se plâng de mici leziuni subcutanate în zona articulaţiilor afectate. Un alt simptom al artritei este subţierea pielii pe spatele mâinilor şi fragilitatea crescută a unghiilor.

Boala glandei tiroide

Dacă în câteva luni nu puteţi scăpa de acneea de pe faţă şi piele, trebuie să mergeţi la un medic endocrinolog: unele boli ale glandei tiroide duc la formarea inflamaţiilor pe piele. Nu ignoraţi acest simptom!

Boli ale intestinului

O treime dintre pacienţii care suferă de colita ulcerativă şi boala Crohn, raportează asupra anumitor simptome ale bolilor de piele. Deci, pacienţii cu colită ulcerativă se plâng deseori de ulcere mici pe picioare şi glezne, care cresc treptat. Boala Crohn este adesea însoţită de formarea de fisuri şi noduli pe suprafaţa pielii (aproape fiecare al treilea pacient le observă). 

Citeşte şi Șase boli serioase despre care te avertizează picioarele tale

Hepatita C

După cum arată rezultatele unui studiu realizat la Şcoala de Medicină Rutgers din New Jersey(SUA), între 15 şi 20% dintre pacienţii cu această boală hepatică au anumite simptome de piele, cele mai frecvente fiind erupţiile cum ar fi vasculita şi lichen planus. Potrivit medicilor, mulţi pacienţi, care trăiesc cu hepatită C nici măcar nu ştiu despre apariția bolii. Prin urmare, este foarte important să se acorde atenţie manifestărilor dermatologice ale acestei maladii.

Insuficiența suprarenală

Una din funcţiile importante ale glandelor suprarenale este reglementarea nivelului de cortizol, un hormon care ne ajută să facem față stresului. Dacă glandele suprarenale nu fac faţă şi nu produc suficient acest hormon, se poate dezvolta boala Addison. Manifestările sale includ slăbiciune musculară şi oboseala, pierderea în greutate şi pierderea poftei de mâncare, scăderea tensiunii arteriale şi a nivelului glucozei în sânge. Boala se dezvolta lent şi, din păcate, este foarte des diagnosticată cu întârziere în examene medicale. Una dintre manifestările care pot ajuta la diagnosticarea bolii la timp este întunecarea pielii, precum şi apariţia de vergeturi inexplicabile pe piele.

Dacă aţi observat asemenea schimbări în starea sănătăţii, adresaţi-vă neapărat la medic!

Ți-a plăcut articolul? Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori și pe pagina noastră de Facebook. 
Adaugă un comentariu