După vârsta de 20 de ani, toată lumea ar trebui să-și verifice periodic nivelul de colesterol în sânge, cel puțin o data la trei ani. Iar cei care prezintă riscuri de a dezvolta boli cardiovasculare, sunt sfătuiți să-și facă examene mai des.
Medicii sunt de părerea că la persoanele care au o valoare a colesterolului total de 240 ml/dl, există o probabilitate de două ori mai ridicată de a suferi un atac de cord, comparativ cu cei care au nivelurile acestuia sub 200 mg/dl. În același timp, colesterolul „rău” nu ar trebui să măsoare peste 130, iar cel „bun” trebuie să fie peste valoarea de 40 mg/dl.
Așadar, cum ținem la distanță acest „bau-bau” al sănătății noastre?
Există medicamente care, fiind administrate, reduc nivelul de colesterol din corp. Însă, acestea prezintă şi efecte adverse neplăcute asupra organismului. Vestea buna este ca nivelul colesterolului nu poate fi controlat și redus chiar și fără medicamente!
Mai întâi de toate, ar trebui să eviți cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii în alimentație:
Consumul excesiv de zahăr: cei care sunt diagnosticați cu colesterol, cred că trebuie să reducă doar consumul de grăsimi din organism. Zaharurile contribuie și ele la amplificarea valorilor colesterolului, de aceea consumul lor trebuie redus. La fel, trebuie redus și consumul de alcool, ori acesta ridică și mai mult nivelul glicemiei și, implicit, al colesterolului.
Soluția?
DIETA
renunță la alimentele ce conțin zahăr, inclusiv dulciurile și băuturile îndulcite. Renunță la grăsimi și alcool, și optează pentru o nutriție bogată în cereale integrale. Unul din cele mai bune produse naturale pentru combaterea nivelului de colesterol este uleiul de pește. Suplimentele cu ulei de peşte provin de la peşti precum somonul ori macroul, adică exact acele sortimente de peşte care au cel mai mare conţinut de acizi graşi Omega 3. Doza zilnică recomandată de ulei de peşte este de 1.000-2.000 miligrame pe zi, de preferat din surse naturale, însă nu sunt de refuzat nici suplimentele alimentare.
Poate nu știai, dar uleiul de peşte creşte nivelul de colesterol HDL, care contribuie la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Suplimentele cu ulei de peşte pot să reducă și numărul trigliceridelor, îmbunătăţind astfel funcţia arterială a organismului.
Pe lângă consumul de pește sau suplimente prin ulei de pește, optează pentru migdale, soia, ovăz, hrișcă etc. Ouăle, de exemplu, sunt bogate în proteine și alte vitamine. De aceea, consumate moderat și fără a fi combinate cu fripturi, aluaturi sau brânzeturi, reprezintă un aliment excelent pentru micul dejun (sunt recomandate ouăle de prepeliță).
SPORTUL
Un regim alimentar echilibrat ar trebui să fie însoțit și de exerciții fizice, dacă vrei să scapi de valorile mărite ale colesterolului total. Potrivit studiilor, practicarea frecventă a unui tip de sport de minim 30 de minute de 3 ori pe săptămână, ajută la creșterea colesterolului „bun” HDL.
Se recomandă practicarea unui tip de sport prin care mișcările să permită menținerea pulsului și a respirației la același nivel. Printre aceste sporturi se numără: mersul pe jos, ciclismul, înotul, drumețiile, dansul sau canotajul. Sunt de evitat sporturile cu vârfuri înalte de forță cum ar fi baschetul sau atletismul, pentru că acestea pot genera hipoglicemii.
De la varsta de 10 ani fac ciclism, la nivel de hobby, insotit si de participari la concursuri de amatori.
Luand in serios sportul, mi-am facut control la medic mai des, si de fiecare data medicul meu este fericit de ceea ce vede, si mereu imi spune sa continui cu sportul!
Nu neglijati miscarea, dar nici alimentele sanatoase!