Ți s-a întâmplat vreodată să vorbești cu un bărbat, fie el coleg, partener, șef sau prieten dar să nu fii auzită? Adică, încerci să legi o conversație cu el, îi povestești ceva și ai senzația să vorbești de una singură. Și pentru că nu-ți place să vorbești la pereți, ai vrea să faci cumva să fii auzită, înțeleasă și respectată.
Ce se întâmplă de fapt? De ce nu ești auzită?
Noi femeile, explicăm de obicei situațiile în detaliu: începi cu începutul, intri în detalii, desfășori cu emoții subiectul și în final îți spui părerea și ce îți dorești să obții în urma unei situații. Ce face bărbatul? Se plictisește. Devine iritat. Se întoarce și pleacă în treaba lui. Pentru că el are un alt stil de comunicare mai….bărbătesc. El nu aduce multe explicații, nu se complică. Își exprimă imediat esența ideii, ia o decizie și spune ce așteptări și dorințe are. Iar dacă nu-l întrebi nimic, s-ar putea să și evite comunicarea. Asta se poate întâmpla în mod special după multe critici și acuzații pe care i le-ai adus pe durata relației, de genul: „Niciodată nu ajungi la timp acasă!”, „Fratele meu avea să rezolve demult această problemă, nu ca tine!”, „Îmi acorzi prea puțină atenție, ești absent, sunt nefericită!”
Ce-și zice el în mintea lui? „Deh, așa-s femeile astea: nemulțumite, cicălitoare…”
Ei bine, draga mea, încearcă să demonstrezi în unele cazuri că NU ești femeie.
Cum?
Te-ai gândit vreodată să adopți și tu același algoritm de comunicare cu un bărbat? Să luăm ca exemplu domeniu business: încearcă să vorbești scurt și la subiect, și doar în cazul în care ți se cer anumite detalii, treci la o conversație mai desfășurată. Astfel, nu-i vei răpi din timp, nu-l vei face să se simtă tensionat sau iritat. Mai mult, nu-i oferi informații în avans, lasă-le pentru momentul potrivit. La urma urmelor, ești acolo să discuți cu dânsul despre afaceri și nu să-ți demonstrezi abilitățile de comunicare. Chiar dacă ai să-i transmiți un mesaj scris, încearcă să păstrezi aceeași structură laconică și clară, după care oferă o soluție. Pentru că mintea noastră are nevoie de o concluzie, un rezultat din orice acțiune. Prin urmare, începe cu un mesaj coerent, iar dacă e nevoie, vino ulterior cu precizări și explicații. Crede-mă că interlocutorul va ajunge să aprecieze mesajul.
Ok. Stai de vorbă cu iubitul pe un subiect important? Fii fermă, decisă și nu lungi discuția. Este o greșeală să dai explicații de genul „Știi, iubire…am geaca ruptă și nu am drum spre croitorie…mai mult – îmi sunt uzate ghetele și nu știu cu ce să mă încalț să arăt bine…” Ce ar fi să-i spui direct că ai nevoie de niște bani în plus să-ți cumperi lucruri? Bine, nu i-o spune cu tupeu, ci calm și drăguț, ca o lady, fără furie în expresii și în tonul vocii. Ai grijă să te controlezi în orice discuție. Oricum el va concluziona că ai nevoie de bani, deci nu merită să ocolești și să-l plictisești.
Citește și: Factorii care ne sabotează relaţiile sănătoase şi comunicarea
Strategia este valabilă pentru orice subiect de discuții cu un bărbat. Nu îi înșira informații pe care el le consideră irelevante sau plictisitoare. Comunică scurt și la obiect. Nu intra în vâltoarea emoțiilor, ci fii cât mai concisă și vei avea întreaga lui atenție!
Autor: Mira