Depresia este o afecțiune serioasă a psihicului care ne poate afecta în mod negativ starea de sănătate mintală și comportamentul. Această boală se manifestă prin multiple simptome care, din nefericire, sunt ignorate: lipsa poftei de mâncare, pierderea sau creșterea în greutate, insomnie, oboseală, gânduri „negre”, dificultate în gândire, lipsa concentrării și probleme de memorie.

Această suferință mintală afectează peste 120 de milioane de persoane de pe glob. Studiile arată că anual, circa 15 % din populație prezintă un episod depresiv, dintre care 5 % sunt episoade depresive severe. În Europa, circa 34 milioane de oameni prezintă tulburarări depresive majora. Aceste date alarmante clasează depresia ca fiind una dintre cele mai studiate afecțiuni ale psihicului uman.

Care este legătura dintre depresie și problemele de memorie?

Cercetătorii de la Universitatea Brigham Young din Utah, Statele Unite, susțin că depresia provoacă probleme de memorie, dar și lipsa somnului și creșterea stărilor de stres. Plecând de la simptomele depresiei, profesorii au decis să analizeze dacă există o legătură între depresie şi problemele de memorie.

Astfel, Donald Shelton şi Brock Kirwan de la Departamentul de Psihologie al Universităţii Brigham Young au efectuat o cercetare pe 98 adulţi: aceștia au fost rugaţi să completeze diferite chestionare, prin intermediul cărora specialiştii au evaluat nivelurile lor de depresie şi anxietate şi diferite aspecte ale vieţii lor, cum ar fi calitatea somnului sau cât de des fac mişcare.  Interferenţele de memorie apar atunci când un individ se află în imposibilitatea de a memora pe deplin informaţii noi din cauza amintirilor sau gândurilor din trecut.

Cercetătorii au observat că adulții care aveau o depresie mai accentuată, erau mai predispuşi la probleme de memorie. „Există două zone în creier unde se produc noi celule, una dintre acestea fiind hipocampul, care are un rol important în procesul de memorare. Se pare că activitatea acestuia este scăzută în cazul persoanelor care suferă de depresie”, a explicat Kirwan.

Un alt studiu realizat la Universitatea din Miami a arătat că depresia provoacă pierderea interesului omului față de anumite activități și apariția problemelor de concentrare sau de gândire. Mai mult, cercetătorii au ajuns la concluzia că numărul pacienților diagnosticați cu Alzheimer ar putea scădea dacă depresia ar fi tratată într-o fază incipientă. Oamenii de știință speră că cercetările și rezultatele lor ar putea duce la tratamente îmbunătăţite pentru tratarea depresiei.

Cum apare depresia şi cum se manifestă ea?

„Nu este doar o tristeţe de moment, ea poate lua forme de la cele mascate, uşoare, cu perturbări afective de sezon, până la tulburări bipolare sau maniaco-depresive, culminând cu suicidul. Ea se produce la nivel de creier, prin funcţionarea anormală a componentelor creierului, care modulează starea de spirit, comportamentul şi gândurile”, spun psihologii.

Persoana care este în depresie se simte fără energie, este neliniștită și îngrijorată, are riduri de expresie pronunțate și gândire tulburată. Aceasta suferă, într-un fel, de neputinţă, descurajare, abandon, singurătate, culpabilitate.

Cei mai sensibili şi mai predispuşi la depresie sunt femeile şi copiii. Din nefericire, rata divorţurilor crește de la an la an, iar tot mai mulţi copii sunt crescuţi de un singur părinte ori sunt abandonaţi.

Care sunt soluțiile pentru tratarea depresiei?

În primul rând, o evaluare fizică și psihică completă de către medici este extrem de importantă pentru a elabora un plan de tratament. În prezent, cele mai cunoscute metode de tratament sunt tratamentul medicamentos şi psihoterapia, însă acestea pot fi suplinite şi cu tratamente alternative.