Traversăm o perioadă caniculară. Meteorologii avertizează că vom avea parte de o vară cu fenomene extreme în cea mai mare parte a Europei. La noi în țară vom avea secetă și caniculă, pe de o parte, iar pe de altă parte furtuni și grindină.

Pentru a evita disconfortul provocat de factorii de mediu, medicii ne dau câteva sfaturi:

Nu bea apă rece.

Oricât de rece nu ar fi, apa nu potolește setea, ci se elimină în câteva minute o dată cu transpirația și sărurile. Răcorește-te cu ceaiuri verzi, de menta sau de busuioc, în care poți adăuga și o felie de lămâie. Îți poți face și o limonadă cu ghimbir care te va revigora cât ai clipi.

În mod paradoxal, și un ceai cald te va răcori și îi va oferi organismului tău o putere de a suporta mai ușor canicula. Nu consuma sucuri cu zahăr, or’ acestea își vor da mereu senzația de sete.

Dacă ieși din casă când e foarte cald, fii prudent.

În general, nu se recomandă să ieși din casă când temperaturile sunt foarte ridicate și există riscul de a face un șoc termin. Dacă, totuși, este important să mergi undeva, mergi încet pe la umbră, fără grabă. Ia cu tine și o sticlă de apă și protejează-ți capul cu o pălărie. La primul semnal pe care ți-l dă organismul că simte un disconfort termic, adăpostește-te la umbră sau într-un loc răcoros și bea apă, puțin câte puțin.

Fă-ți o „anti-eșarfă” („aer condiționat japonez”)

Dacă nu ai fost niciodată în Japonia, cu siguranță ai observat în filme că japonezii poartă niște eșarfe albe la gât. Este o chestie genială și merită să o încerci! Ia o eșarfă (sau batistă mai mare) din bumbac, înmoai-o în apă rece și leag-o în jurul gâtului. Efectul de răcoare apare literalmente în câteva minute!

Mănâncă fructe.

Fructele nu ar trebui să-ți lipsească niciodată din casă. Portocalele, pepenele roșu, caisele, nectarinele conțin multă apă și potolesc setea. Îți poți face și sucuri sau compoturi din ele.

Evită consumul de alcool și cafea.

Aceste lichide nu vor face decât să te deshidrateze și să-ți sporească disconfortul pe vreme caniculară. Dacă, totuși, ai nevoie de o cafea, bea imediat și un pahar cu apă.

Fă duș la apă moderată.

Bagă-te frecvent sub apă călduță, nu rece. Fă asta în special dacă nu ai aer condiționat în locuință. După duș, nu te șterge de apă. Astfel, vei păstra senzația de răcoare mai mult timp.

Acestea au fost sfaturile medicilor pe care, apropo, le respectă și mulți vârstnici care astăzi au ajuns și la 92 de ani. Ai grijă de tine și de sănătatea ta. Cu puțină inteligență, vara îți va părea o poveste!

Ți-a plăcut articolul? Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori și pe pagina noastră de Facebook. 
Adaugă un comentariu