Probabil că sportul este ultimul lucru la care se poate gândi o mămică după naștere. Însă, luând în considerație faptul că sportul te va face să te simți mai bine fizic și vei fi o mămică mai activă de dragul bebelușului, merită să îl practici! Avantajele exercițiilor fizice după ce ai născut constau în faptul că acestea te ajută să slăbești, să îți fortifici tonusul muscular, să îndepărtezi stresul și depresia și să-ți ameliorezi starea de bine. Îți vom prezenta câteva exerciții pe care poți să le faci chiar acasă:

Exerciții Kegel pentru tonifierea zonei pelviene

 

Atât bărbații, cât și femeile sunt expuși riscului de slăbire a mușchilor pelvieni. Totuși, femeile sunt expuse unui risc mai mare de slăbire a mușchilor pelvieni, din cauza factorilor cum ar fi: sarcina, nașterea vaginală, obezitatea, intervenții chirurgicale pelviene sau menopauza. Exercițiile Kegel sunt foarte simple și foarte utile în perioada postpartum din motiv că acestea contribuie la vindecarea perineului și la întărirea mușchilor pelvieni. Exercițiile Kegel pot fi făcute oricând acasă și constau în contractarea mușchilor pelvieni timp de 6-8 secunde prin 8-10 repetări, zilnic.

Exerciții pentru abdomen și fese

 

Culcă-te pe o saltea și fă ridicări cu piciorul drept întins și cu genunchiul stâng îndoit. Ține mâna stângă întinsă deasupra capului și apuc-o cu mana dreaptă, de biceps. Încordează abdomenul și ridică-te lent, apoi revino în poziția culcat. Repetă asta de 10 ori, după care schimbă partea. Acest exercițiu este unul foarte eficient, iar dacă îl practici regulat îți vei defini mușchii în doar 2 săptămâni.

Exerciții pentru mușchii picioarelor

 

Genuflexiunile te vor ajuta să îți dezvolți atât masa musculară a picioarelor (cvadriceps, tendoane, gambe), cât și cea a întregului corp. Genoflexiunile pot ajuta atât la întărirea părții superioare, cât și a celei inferioare a corpului. Poți face genuflexiuni la perete, poziționându-te cu picioarele depărtate și tălpile paralele. Întinde mâinile paralele cu solul si coboară ușor, ca si cum ai vrea sa te așezi pe un scaun cu spatele drept. Când ajungi cu fesierul lângă perete, menține poziția pentru 7 secunde și revino la poziția inițială.

Exerciții pentru piept, brațe și umeri

 

Pentru a-ți defini mușchii pieptului și cele ale brațelor, îți recomandăm flotările la perete, cu aplauze. Acestea iți vor lucra atât musculatura brațelor și umerilor, cât și pieptul. Poziționează-te cu fața la perete, la o distanță de aproximativ 80 cm de acesta. Apleacă-ți lent corpul și lipește-ți palmele de perete, luând o poziție de flotare. Execută apoi o serie de 15 flotări, cu aplauze. Fă apoi o pauză de 1 minut și repetă exercițiile.

Exerciții pentru spate

 

Tot mai multe mămici au probleme cu spatele, din cauza suprasolicitării coloanei. Acest lucru le îngreunează activitățile de zi cu zi și le fac să se simtă super obosite. Există exerciții simple pentru spate, pe care dacă le execuți frecvent, poți scăpa de dureri și îți poți întări mușchii spatelui. De exemplu: poziționează-te cu spatele sprijinit de perete, cu picioarele ușor laterale și genunchii îndoiați până la 45°. Rămâi în această poziție 7 secunde, apoi revino la poziția inițială. Menține-ți spatele drept pe tot parcursul exercițiului și repet acest exercițiu de 7-8 ori, de două ori pe zi.