Nu știu care e secretul succesului, dar secretul eșecului stă în încercarea de a le face tuturor pe plac. (Bill Cosby)

Cu siguranță, ai încercat să faci ceva ce știi că nu e bun pentru tine, doar de dragul unei persoane. Și poate încă mai încerci să faci asta. Ești încărcat până peste cap cu sarcini, telefonul continuă să îți trimită notificări, dar apare acea persoană care te roagă să participi la un proiect care îți ia zeci de de muncă, inclusiv în weekenduri. Simți că nu vei putea face față fără anumite sacrificii, creierul tău îți spune „Nu”, însă tu răspunzi afirmativ: „Ok, mă voi ocupa de proiect.”

Ce s-a întâmplat de fapt? De ce ai acționat în felul acesta? Poate ți-ai dorit să nu dezamăgești acea persoană sau să fii apreciat de alții… Poate, crezând că dacă spui „Nu”, vei face impresii proaste sau vei pierde bani. Dar cum rămâne cu timpul tău liber, cu familia ta? Nu ajungi să fii furios pe tine însuți că te conformezi deciziilor și priorităților altora, suportând consecințele?

Vreau să realizezi un lucru: TU ești important! Nu accepta nimic care te afectează indiferent din partea cui vine. Ok, asta nu înseamnă că trebuie să devii un leneș sau un egoist care-și urmărește propriile interese. Dar nici să sari peste masa de prânz pentru că e musai să termini un proiect important, nu e bine. Ori să mergi la un priveghi după o zi epuizantă. De aceea, învață să spui NU!

Este o tâmpenie să spui „Da” pentru că te crezi o persoană indispensabilă fără de care toți ar înnebuni dacă nu te-ai implica.

Spune „Nu” și celor care ți-au făcut rău. Refuză-i pe cei care te-au jignit, chiar dacă fac parte din familie. Spune nu deciziilor care vin din partea egoiștilor sau a celor care te folosesc, pentru că tu contezi ca persoană și nimeni nu are dreptul să ia decizii în locul tău. Spune „Nu” și celor care-ți cer permanent să-i ajuți cu niște bani, pentru că ei profită de tine și de bunătatea ta.

Nu lăsa nici părinții să-ți decidă viitorul. Nu poți fi electrician dacă nu-ți dorești asta, nu poți fi sudor dacă nu-ți place meseria asta. În ziua de azi, poți face bani exact din ceea ce îți place să faci. Trebuie doar să depui efort, să fii disciplinat și, cel mai important lucru e să fii mândru de ceea ce ai ajuns să fii! Asta îți doresc din suflet!

E dreptul tău să spui „Nu”, pentru că acest cuvânt simplu din două litere te poate elibera de stres și-ți poate îmbunătăți modul de viață.

Ți-a plăcut articolul? Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori și pe pagina noastră de Facebook. 
Adaugă un comentariu