A venit primăvara, iar majoritatea oamenilor se simt obosiți și lipsiți de puteri. Iată care sunt motivele:

1. Neglijarea regimului de somn

Somnul de noapte nu trebuie sa fie mai scurt de 7-8 ore. Daca vei respecta acest regim, dimineața te vei trezi plin de energie și bună dispoziție.

2. Regimul alimentar

Primăvara este anotimpul când organismul duce cea mai mare lipsă de vitamine, iar dacă mai neglijezi și regimul alimentar, riști să rămâi fără energie, să simți disconfort la nivelul întregului corp. Iată de ce, se recomandă să respecți un regim alimentar corect, iar mesele să fie echilibrate. Acest lucru va regla nivelul glicemiei și al altor substanțe în sânge, ceea ce te va face să fii plin de energie și să nu te mai simți obosit. Anemia, de exemplu, este una din cauzele asteniei de primăvară, pe care o resimt mai mult femeile. Alimentele bogate în fier precum carnea roșie, peștele roșu, caju, tofu, ficatul trebuie să fie de nelipsit în meniurile de la prânz.

3. Depresia

Pe lângă faptul că depresia este o tulburare emoțională, aceasta mai provoacă și oboseală. Daca simți ti dureri de cap, îți lipsește pofta de mâncare preț de mai multe săptămâni la rând, este cazul să te adresezi la medic.

4. Dezechilibrul funcției glandei tiroide

Hipotiroidismul provoacă și el oboseală. Glanda tiroida raspunde de metabolism și de viteza de transformare a hranei în energie. Daca această glandă este mai puțin activă, atunci schimbul de substanțe din organism se perturbă, lucru care duce la epuizarea întregului organism. Această problemă poate fi înlăturată doar prin administrare de medicamente prescrise de medicul specialist.

5. Excesul de cofeină

Numai în doze normale cofeina face bine organismului, adică te ajută să te concentrezi mai bine și îți dă energie. Mărirea dozei de cofeină duce la palpitații cardiace, la hipertensiune și la alte lucruri care, în final, epuizează organismul.

6. Deshidratarea

Vorbim de un motiv în plus ce cauzează astenia de primăvară. Indiferent de munca pe care o faci , organismul are nevoie de apă. Bea apă atunci când îți este sete și chiar și atunci când nu simți nevoia, până la 2 litri pe zi.

7. Lipsa vitaminei B 12

Vitamina B 12 ajută la buna funcționare a moleculelor nervoase și a globulelor roșii din organism. Lipsa acestei vitamine se manifestă prin anumite simptome cum ar fi diareea, amorțirea degetelor de la mâini și picioare, probleme de memorie ș.a. Consumă mai mult lapte de vacă, cereale, ciuperci Shiitaki.

8. Lipsa Vitaminei D

Această vitamină este unică prin faptul că este generata de propriile puteri ale organismului nostru. Lipsa Vitaminei D se simte acut anume primăvara. Medicii avertizează că lipsa acestei vitamine poate duce la dureri de inimă, la tensiune ridicată, tulburări neurologice și chiar la unele forme de cancer. Consumă mai multe iaurturi, brânzeturi, ulei de cod, ouă și cereale.

9. Întrebuințarea unor medicamente

Unele medicamente prescrise de medici pot provoca slăbiciune și oboseală. Citește cu atenție instrucțiunile și dacă vezi că acestea pot provoca amețeli și oboseală, adresează-te medicului pentru prescrierea altor medicamente înlocuitoare.

10. Sedentarismul

Poate sună ciudat că trebuie să faci multă mișcare în perioada în care te simți obosit. Însa sportul eliberează endorfine și îți oferă o stare de bine. În același timp, sportul iți pune sangele, dar și muschii în mișcare, lucru care te face să te simți mai energic chiar din primele minute. Mișcarea înseamnă sănătate!

Ți-a plăcut articolul? Tu ce remedii de tratare a asteniei de primăvară cunoști? 
Adaugă un comentariu