Inflamațiile sunt reacții ale organismului la unii stimuli sau factori externi.  Aceștia pot avea origine bacteriană sau virală. Prin urmare, procedurile care se aplică în calitate de tratamente naturiste, încep cu un diagnostic stabilit de un medic, iar apoi – cu o terapie pe bază de infuzii sau decoct de plante. Fitoterapia, de exemplu, poate accelera în mod semnificativ recuperarea organismului după o boală. Hai să aflăm ce plante te pot ajuta în recuperare și care dintre acestea au un efect antiviral puternic:

Obligeana (Acorus Calamus) este o specie de plante erbacee, vivace, cu miros aromatic plăcut, originară din India și care crește în locuri mlăștinoase. are rădăcinile care sunt utilizate eficient în tratamentul gripei, a căilor respiratorii și a tractului digestiv. Compoziția plantei constă din uleiuri esențiale care conțin elemente volatile, care inhibă activitatea agenților patogeni. În plus, acorusul conține tanini și substanțe amidonice, dar și vitamina C. Rădăcinile plantei sunt folosite ca decocturi  și infuzii.  

Obligeana

Melissa are efect antiseptic foarte ridicat, iar pe lângă asta și efect antispasmodic și spastic. Aceasta este utilizată în procesele antiinflamatorii ale căilor respiratorii și în bolile sistemului digestiv. Uleiurile esențiale de melissa au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii; conțin săruri minerale și acizi, care au un puternic efect de vindecare. 

Melissa

Origanum comun, cunoscut și ca mirodenii de oregano, este prescris în terapia complexă pentru bolile tractului digestiv, procesele inflamatorii ale cavității bucale, și în cazul unor afecțiuni ginecologice. Această plantă conține o cantitate enormă de esteri și flavonoide, ceea ce contribuie la producerea activă de leucocite care protejează organismul împotriva agenților patogeni și activează sistemul imunitar. Acesta mai conține și aici ascorbic, potasiu și calciu – elemente necesare organismului. 

Frunzele de eucalipt conțin cineol- substanță antiseptică naturală cu efect antiviral puternic. Infuziile și tincturile de eucalipt sunt folosite ca antiinflamatori, analgezici și imunomodulatori. Este folosit în tratamentul stomatitei, otitei medii, a bolilor sistemului intestinal și digestiv. 

Citește și despre Efectele tămăduitoare ale gălbenelelor

Salvia are efect aintiinflamator și antimicrobian puternic, care conține un număr mare de alcaloizi, tanini și flavonoide. Planta este bogată în oligoelemente și acizi, iar decocturile și infuziile sunt adesea folosite ca unguente și inhalări pentru diverse boli.  

Salvia

Mușețelul este utilizat pentru tratamentul bolilor sistemului respirator, ale tractului digestiv și sistemului nervos. În mușețel, substanța activă principală este azulena. Aceasta contribuie la îmbunătățirea funcțiilor de protecție a leucocitelor și are efect sedativ. Numărul mare de flavonoide asigură un efect antimicrobian puternic. Planta se folosește sub formă de infuzii, decocturi sau băi pentru uz extern. 

Citește și despre Beneficiile plantei Aloe vera asupra organismului tău

Tratamentele naturiste au efecte miraculoase atunci când e vorba de boli virale sau inflamatorii. Datorită compușilor naturali pe care le conțin plantele, se produce o regenerare celulară, se ameliorează spasmele și se fortifică imunitatea. Este adevărat că efectul tratamentului naturist nu este imediat. Acesta se face simțit în timp, dar fiți siguri că vă va scăpa de multe boli.